OEZBEKISTAN

Oezbekistan: 3 highlights aan de Zijderoute

Straat bij Kalta Minor Minaret in Khiva, Oezbekistan

Oezbekistan. Dat ligt daar ergens in Centraal-Azië toch? Voordat we naar Oezbekistan reisden was Centraal-Azië eigenlijk vooral een blanco vlek op onze mentale wereldkaart. Sovjet, droogte, wodka… veel verder dan die associaties kwamen wij eigenlijk niet. Een goede reden om er eens te gaan kijken!

Maar Oezbekistan bleek zoveel meer dan de deprimerende associaties die in onze onwetende hoofden opkwamen. Langzaam beginnen toeristen te ontdekken wat het land te bieden heeft: prachtige steden groot geworden als karavanserai aan de Zijderoute. Moskeeën en madrassa’s met turquoise mozaïeken, de hitte van de woestijn en levendige bazaars – onze associaties met Oezbekistan zijn er absoluut op vooruit gegaan.

#1 Khiva

Aan de grens met Turkmenistan, omgeven door de Karakum woestijn, ligt deze mooie oude stad. Ichan Kala, het ommuurde centrum, is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Khiva is één van de meest toeristische plekken in Oezbekistan, maar het voelt er verrassend rustig. Vooral aan het eind van de middag, als de schaduwen langer worden en de hemel langzaam rood kleurt, kun je hier in alle rust rondlopen. Smalle straatjes leiden je langs Khiva’s vele zandkleurige gebouwen met turquoise tegelwerk.

Eén van de meest opvallende bouwwerken van Khiva is de brede Kalta Minor minaret. Deze nooit afgebouwde minaret moest eigenlijk zo hoog worden dat je bovenaf Buchara zou kunnen zien. In het mooie Kunya Ark kun je niet zomaar missen. In dit fort met zijn minaretten en versierde koepels woonden de regerende Khans met hun harem en bedienden. Voor het mooiste uitzicht over Khiva beklim je de smalle trappen van de Islam Khodja minaret.

Als je even genoeg gedecoreerde minaretten gezien hebt, zijn er genoeg restaurantjes waar je aan de zon kunt ontsnappen en kunt genieten van een Oezbeekse plov en een stuk watermeloen. Heel veel meer keus is er vaak ook niet.

Spelende jongetjes bij Kalta Minor in Khiva, Oezbekistan

Plein in Khiva, Oezbekistan

Oude medressa in Khiva, Oezbekistan

#2 Bukhara

Bukhara (ook wel geschreven als Buchara) is een fijne plek om een paar dagen door te brengen, al is het maar vanwege de mooie guesthouses met enthousiast versierde kamers. Net als Khiva en Samarkand ligt de stad vol met prachtige madrassa’s, oude (koran)scholen. Meest indrukwekkend is het plein met de Kalon moskee en de Mir-i Arab madrassa. Midden in een woonwijk vind je Chor Minor, een klein en bijna aandoenlijk gebouw met turquoise torentjes, dat ooit de toegangspoort vormde naar een madrassa.

Maar laat in Bukhara ook vooral even de meest toeristische delen achter je, verdwaal en ontdek dat deze indrukwekkende, blauwbetegelde madrassa’s en moskeeën overal staan, in meer of minder vervallen staat. Op zomeravonden, als de hitte langzaam wegtrekt, komen Oezbeekse gezinnen naar buiten om vol overtuiging door de stad te flaneren. Vooral het gebied rondom het mooie Lyab-i-Huaz plein komt dan tot leven. Hoe gezellig ook, je moet wel even opletten voor kinderen die op topsnelheid in een fel knipperend elektrisch autootje op je af komen.

Wandelen door Bukhara, Oezbekistan

Oude gebouwen in Bukhara, Oezbekistan

Vrouw op markt in Bukhara, Oezbekistan

#3 Samarkand

Misschien komt de naam Samarkand je niet meteen bekend voor, maar je hebt vast wel eens een foto gezien van Registan, het bekendste plein van Samarkand. Op dit in de veertiende eeuw ontworpen plein staan drie grote madrassa’s: de Ulugbek madrassa, de Sher Dor madrassa en de Tilla-Kari madrassa. De één is nog overtuigender bedekt met mozaïeken dan de ander.

Als je een ticket koopt mag je naar binnen, waar vooral veel souvenirwinkels blijken te zitten. Voor een mooi uitzicht over het plein mag je niet de minaret van de Tilla-Kari madrassa beklimmen. Maar het kan wel. Je wordt namelijk vanzelf aangesproken door een bewaker die maar wat graag omgekocht wil worden om even de deur voor je te openen.In Samarkand vind je ook de beroemde begraafplaats Shah-i-Zinda. Op deze begraafplaats geen grasveld met grafzerken, maar een straat vol kleurrijke mausolea. Diverse belangrijke personen uit de Oezbeekse geschiedenis kregen hier hun eigen tombe. Hoe hoger hun positie, hun uitbundiger het tegelwerk op het mausoleum.

Oezbekistans grootste (en wreedste) beroemdheid is Amir Timur, ook wel Timur Lenk genoemd. Hij vond tussen al het veroveren tijd om opdracht te geven voor allerlei bouwwerken, zoals de madrassa’s op het Registanplein. Amir Timur werd niet begraven op Shah-i-Zinda, maar in het prachtige mausoleum van zijn familie: Gur-i Emir.

De Shahr-i-Zindah II, Avenue of Tombs, in Samarkand, Oezbekistan

Moskee aan Registan in Samarkand, Oezbekistan

Pracht en praal in Samarkand, Oezbekistan

En hoofdstad Tashkent…

Een hoogtepunt van Oezbekistan kunnen we hoofdstad Tashkent niet noemen, bijzonder is het wel. Want zoals in zoveel buitenlandse steden kun je er bijvoorbeeld struinen over levendige markten waar vanalles wordt verhandeld. Wij genoten er ook van de in onze ogen nogal potsierlijke gebouwen en monumenten. Oezbeekser kun je het bijna niet krijgen. En na al die prachtige oude gebouwen in Khiva, Bukhara en Samarkand zou je bijna vergeten dat Oezbekistan ook van de Sovjet Unie deel heeft uitgemaakt. Voor de liefhebbers van deze periode kun je ook in hoofdstad Tashkent deze vergane glorie in al haar pracht en praal bekijken.

| Leestip: Wil je ook een rondreis maken door Oezbekistan? Lees dan over de praktische kant daarvan in ons blog over backpacken in Oezbekistan.

Beeld van Timur in Tashkent, Oezbekistan

Vergane sovjet-glorie in Tashkent, Oezbekistan

Handel in kippen op de markt in Tashkent, Oezbekistan

Meer Centraal-Azië?

Wij combineerden onze reis door Oezbekistan met een reis door buurland Kirgizië. Vanuit Tashkent namen wij een shared taxi naar het in het oosten gelegen Fergana. Daar staken wij de grens over naar het Kirgiese Osh. Lees hier onze blogs over reizen door Kirgizië.

Laatst bijgewerkt op 10 februari 2017

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie