ALBANIË

Onterecht onbekend Albanië

Mercedessen onder boom, Albanië

Ons reiskompas wees Albanië aan. En heel eerlijk: dat was vooral omdat we op zoek waren naar een niet al te lange vakantie naar een (voor ons) onbekende Europese bestemming. Wat er precies te zien zou zijn, wisten we toen namelijk nog niet. Tijdens onze reis merkten we dat niet alleen wij, maar ook veel Albanezen eigenlijk niet doorhebben wat het land toeristen te bieden heeft. En dat is jammer, want het veelzijdige Albanië heeft absoluut potentie om een populaire bestemming te worden voor backpackers, zonaanbidders en fijnproevers. Wij geven je alvast vijf redenen om een reis naar Albanië te overwegen!

Steile straatjes en traditionele huizen in Berat en Gjirokaster

In het binnenland van Albanië liggen UNESCO steden Berat en Gjirokaster. Berat wordt ook wel de City of Thousand Windows genoemd. Mocht je je afvragen waarom, loop dan naar de rivier die de wijken Mangalem en Gorica van elkaar scheidt en je ziet het vanzelf.

Uitzicht op Beirat, Albanië

Gjirokaster is, net als Berat, gebouwd rondom een kasteel. Daar omheen liggen smalle straatjes met oude huizen. Soms in nogal vervallen staat, soms prachtig onderhouden of gerenoveerd. In die laatste categorie valt ook het Skenduli huis, een huis uit 1700 in de typische bouwstijl van Gjirokaster waar je binnen kunt kijken.

Mocht je even genoeg oude gebouwen gezien hebben, dan is de bazaar een heerlijke plek om met een espresso op een terrasje te zitten en mensen te kijken.

| Leestip: Benieuwd hoe je Berat en Gjirokaster kunt combineren met andere hoogtepunten van Albanie? Lees dan ons blog Roadtrip door Albanië: langs strand, stad en geschiedenis.

Straat in centrum van Gjirokaster, Albanië

Prachtige stranden aan de Albanese Rivièra

Aan de Albanese kust ligt een aantal prachtige stranden. Helaas hebben investeerders de neiging om sommige van die stranden vol te bouwen met appartementencomplexen. Vaak is halverwege de bouw het geld op en blijven complexen half afgebouwd staan. Vooral Sarande en Vlorë zijn daardoor nogal deprimerende plaatsen geworden.

Maar gelukkig zijn er nog genoeg mooie plekken over, zoals deze vijf heerlijke Albanese stranden, waar je in alle rust van de zon en het azuurblauwe water kunt genieten.

Een van de stranden op Gjipe beach, Albanië

Heerlijk vers eten met uitzicht op zee

Bij Albanië denk je waarschijnlijk niet meteen aan lekker eten. Dat deden wij in elk geval niet, totdat we in het land aankwamen en tot onze verrassing ontdekten dat je bij Albanië juist wél aan lekker eten moet denken. Verse groenten, gegrilde vis, goede kaas, kruidige qofte… krijg je al honger? Albanese koks halen hun inspiratie uit Griekenland, Italië en Turkije, maar ook uit eigen land: elke regio heeft zijn eigen traditionele gerechten.

Al dit lekkere eten is ook nog eens erg goedkoop: we aten vaak met z’n tweeën voor zo’n 15 euro. En dan niet zomaar in een klein straatje buiten het centrum, maar vaak op prachtige plekken met uitzicht op zee. Onze persoonlijke favorieten zijn restaurant Guvat in Ksamil en Ostria op Livadh beach in Himarë.

Italiaanse keuken in AlbaniëKunst, communisme en hippe bars in Tirana

Bunk’Art

Albanië was tot zo’n 25 jaar geleden een afgesloten, communistische dictatuur en dit heeft zijn weerslag gehad op de bevolking. Hoewel het land veel aspecten van de Italiaanse cultuur heeft overgenomen (vandaar al die goede espresso’s!), geldt dit niet voor de expressieve, temperamentvolle communicatiestijl die de Italianen erop nahouden. Albanezen hebben tijdens de dictatuur hun best moeten doen om zo min mogelijk op te vallen en zijn erg vriendelijk, maar waarschijnlijk mede door hun geschiedenis ook wat terughoudend.

De overblijfselen van de dictatuur zie je ook in het landschap: vooral in de kuststreek zijn overal bunkers te vinden, geplaatst door de behoorlijk paranoïde dictator Enver Hoxha.

De grootste bunker, gebouwd voor de regering, staat net buiten Tirana en gaat tot vijf verdiepingen diep de grond in. Deze bunker is nu omgebouwd tot het museum Bunk’Art en is absoluut een bezoek waard. Je kunt binnenkijken in de kamers van belangrijke leiders (zoals die van Enver Hoxha zelf) en zien hoeveel er bewaard gebleven is. In sommige kamers staan kunstinstallaties, die soms op een indrukwekkende manier de impact van de dictatuur laten zien.

Entree van Bunk'Art in Tirana, Albanië

Restaurant Salt in Blloku in Tirana, Albanië

Blloku

Blloku is de wijk waar vroeger de elite van het communistische regime woonde. Enver Hoxha’s huis ligt er dan ook midden in. Gelukkig voor hem zal hij nooit weten dat de wijk is verworden tot een centrum van hip kapitalisme. Blloku zit vol met leuke restaurants en bars, waar jong en succesvol Tirana ’s avonds samenkomt. Drink cocktails in de lounge bar op het dak van Salt of op het terras van de naastgelegen Pepper Lounge. Goede wijnen en bijpassende hapjes vind je bij Bufe bar, net buiten Blloku.

| Reistip: Wil je Albanees eten op topniveau? Dan moet je bij Mullixhiu zijn, waar je een 7-gangen menu kunt bestellen met moderne, Albanese gerechten van lokale ingrediënten van het seizoen.

Wandelen in de Albanese Alpen

Behalve de mooie stranden, het lekkere eten en al dat opmerkelijke dat het Hoxha-tijdperk heeft nagelaten, kun je in Albanië ook terecht voor een flinke portie natuur. In het noorden van het land, niet ver van de stad Shkodër, kun je met een ferry over het heldergroene Komani Lake varen. Deze tocht maakten wij toen we op weg waren naar een ander verrassend deel van Albanië: de hoge pieken van de Albanese Alpen.

In de Albanese Alpen maakten wij een driedaagse wandeltocht van Valbona naar Theth. Hoe wij dat deden en hoe ons dit beviel kun je lezen in het blog Wandelen in de Albanese Alpen: van Valbona naar Theth.

Uitzicht vanaf de Valbonapas in de Albanese Alpen,Albanië

| Leestip: Naast dit alles is Albanië ook nog eens een goedkoop en relatief eenvoudig land om rond te reizen. Meer weten? Lees dan ook onze blogs over vervoer, accommodatie en andere praktische zaken rondom een reis naar Albanië.

Laatst bijgewerkt op 8 december 2019

Start je reis hier:  Vliegtickets Albanië  |  Huurauto Albanië  |  Reisgids Albanië  |  Hotels in Albanië  |  Vaccinaties Albanië  |  Groepsreis Albanië

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie