CHINA

Hangzhou’s West Lake en tempels: een dagtrip vanuit Shanghai

Pagode op West Lake in Hangzhou, China

Ten zuidwesten van Shanghai ligt Hangzhou, een stad waar veel Chinese toeristen naartoe trekken vanwege het West Lake. Dit enorme meer wordt omringd door groene heuvels vol tempels en pagodes. Als je langs de waterkant wandelt of de geur van wierook opsnuift in een van de prachtige tempelcomplexen, zou je zomaar even kunnen vergeten dat je hier ook gewoon in een miljoenenstad bent. Totdat er weer een selfiestick in je blikveld verschijnt en je weer – gewild of ongewild – onderdeel uitmaakt van iemands selfie. 

Hangzhou is de hoofdstad van de provincie Zhejiang en heeft zo’n 7 miljoen inwoners. Het wordt gezien als een van de mooiste steden van China en kan vooral in weekenden en vakanties dan ook behoorlijk druk zijn. Toch zorgen het West Lake en de groene omgeving ervoor dat het in de Zuid-Chinese stad rustig voelt. En aangezien snelle treinen in ruim een uur de 180 kilometer tussen Shanghai en Hangzhou overbruggen, is het een fijne dagtrip vanuit Shanghai. Er zijn hier zoveel tempels dat je er ook prima meerdere dagen in Hangzhou zou kunnen doorbrengen, maar in een dag kun je in elk geval alvast de belangrijkste bezienswaardigheden zien.

West Lake

Het West Lake, ook wel het Westelijke Meer of Xi Hu, heeft zijn naam niet voor niets: het ligt net ten westen van het centrum van Hangzhou. Het uitgestrekte meer met diverse eilandjes heeft een plekje weten te bemachtigen op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Door het meer lopen twee dijken, de Su causeway en de Bai causeway, waar je overheen kunt wandelen. Delen van de dijken worden verbonden met verschillende bruggen in Chinese stijl.

Je kunt er een boottocht maken, fietsen huren om daarmee om het meer te fietsen of gewoon langs het water slenteren. Op de boulevard houden Chinese toeristen fotoshoots en inwoners van Hangzhou zelf komen naar de parken om spelletjes te spelen of samen te dansen. En al dat gedoe aan de waterkant is eigenlijk bijna net zo interessant als dat mooie uitzicht over het meer.

Boot op West Lake in Hangzhou, China

Uitzicht op West Lake in Hangzhou, China

De Lingyin tempel

Rondom het West Lake liggen overal tempels: sommige bijna aan de waterkant, andere verder de heuvels in. Van al die tempels is de Lingyin tempel, ook wel Temple of the Soul’s Retreat, het meest bekend. Hij is gebouwd in 326 en is daarmee één van de oudste boeddhistische tempels van China. Eeuwen geleden hebben hier zo’n drieduizend monniken geleefd.

Net voorbij de ingang van het tempelcomplex loop je langs Fei Lai Feng, een heuvel die hier volgens de legende vanuit India naartoe gevlogen zou zijn. Aan de voet van de heuvel loopt een wandelpad dat je langs de grotten en in de rotsen uitgehouwen boeddhabeelden leidt.

Boeddha bij Lingyin tempel in Hangzhou, China

Via het wandelpad kom je uiteindelijk ook bij de Lingyin tempel zelf. Verscholen in de groene omgeving, liggen de Hall of the Heavenly Kings, de Grand Hall of the Great Sage en de Hall of the Medicine Buddha. Gelovigen brengen er offers bij de enorme beelden en branden wierook terwijl ze gebeden prevelen. Zo is het ondanks de drukte toch een verrassend serene plek.

Voor uitzicht op het West Lake en Hangzhou kun je vanuit de Lingyin tempel een kabelbaan nemen die je naar de top van een heuvel brengt.

Mensen bij Lingyin tempel in Hangzhou, China

Boeddha in Lingyin tempel in Hangzhou, China

Andere bezienswaardigheden in Hangzhou

Als je Hangzhou tijdens een dagtocht vanuit Shanghai bezoekt, zul je misschien geen tijd hebben om naast het West Lake en de Lingyin tempel nog andere bezienswaardigheden te bezoeken. Mocht je toch meer tijd hebben, dan zou je naar de toeristische Qinghefang Street (ook wel Hefang Old Street) kunnen gaan, een gezellige straat vol met restaurantjes.

Of als je juist meer van die bijzondere pagodes en tempels wilt zien, dan kun je de Baochu Pagode, de Leifeng pagode of de tegenoverliggende Jingci tempel bezoeken. Voor uitzicht over het West Lake en de stad klim je naar de top van de Liuhe pagode, de Pagoda of Six Harmonies.

Straat in Hangzhou, China

Vervoer naar Hangzhou

Om met de trein vanuit Shanghai naar Hangzhou te reizen, zul je waarschijnlijk naar het Hongqiao Railway Station in Shanghai moeten. Vanuit daar rijden namelijk veel meer treinen naar Hangzhou dan vanuit het meer centraal gelegen Shanghai Railway Station. Het Hongqiao treinstation ligt net ten westen van de stad en is te bereiken via metrolijnen 2 en 10. Vanuit daar rijden directe high-speed treinen (type G en D) die je in iets meer dan een uur naar Hangzhou brengen.

De meeste treinen rijden niet naar Hangzhou Railway Station, maar naar het grotere Hangzhou East Railway Station. Vanuit Hangzhou East neem je metrolijn 1 naar station Longxiangqiao om bij het West Lake te komen.

In weekenden en op andere drukke dagen is het aan te raden om je treinticket vooraf te boeken. Dat kan bij de ticketautomaten en balies op het station zelf, maar bijvoorbeeld ook via de app of website van Ctrip.

Ook vliegt KLM direct vanuit Amsterdam naar Hangzhou. Nu is Hangzhou natuurlijk wat ver voor een stedentripje, maar als je van plan bent om te gaan rondreizen door China dan zou je je reis dus wel hier kunnen starten.Vervoer in Hangzhou

In Hangzhou rijden een heleboel bussen, maar de handigste is bus 7K. Deze rijdt vanuit het centraal station (dus niet Hangzhou East), via het Longxiangqiao metrostation en het West Lake naar de Lingyin tempel.

Ook kun je in Hangzhou fietsen huren via het Public Bicycle Plan. Hiervoor koop je een kaart (Z card) waarvoor je 200 yuan borg betaalt en waar je 100 yuan tegoed op zet. Met die kaart kun je dan een fiets pakken uit de speciale stallingen. Het eerste uur is gratis, daarna betaal je enkele yuans per uur. Als je uitgefietst bent, kun je de borg en het resterende tegoed weer gewoon terugkrijgen.

West Lake in Hangzhou, China

| Accommodatie: In Hangzhou vind je fijne accommodatie, vaak een stuk goedkoper dan in Shanghai. Het kan dus de moeite waard zijn om hier toch een overnachting te plannen, bijvoorbeeld in het mooie Han Xuan Boutique Hostel of de Hangzhou Pupu Homestay.

Gepubliceerd op 30 januari 2018

Start je reis hier:  Reisgids Shanghai  |  Vliegtickets Hangzhou  |  Vliegtickets Shanghai  |  Hotels HangzhouHotels Shanghai  |  Huurauto Hangzhou  |  Huurauto ShanghaiVaccinaties China  |  E-Visum China

Meer lezen?

2 Reacties

 • Reageren
  Dewi
  30 januari 2018 om 15:07

  Dit lijkt me inderdaad een mooie stad! Wij zijn in juni 5 dagen in Shanghai en had dit inderdaad al bedacht als mogelijke dagtrip. Ik sla dit artikel in elk geval op! 🙂

  • Reageren
   Travelosophy
   30 januari 2018 om 16:32

   Ah, wat leuk vooruitzicht! Wij waren er in november en toen was het weer niet super, maar ik denk dat het in de zomer nog wat mooier en levendiger is. Wat trouwens ook nog wel handig is om te weten: op het station in Shanghai kan het best druk zijn, dus als je van tevoren treintickets gereserveerd hebt en die nog moet ophalen, dan is het wel goed om daar genoeg tijd voor in te plannen. Wij moesten echt rennen om het nog te halen!

  Plaats een reactie