INDIA

Goden, koningen en tempels in Hampi, India

Uitzicht van Hemakuta Hill op de Virupaksha tempel in Hampi, India

Het is één van de mooiste plekken van India en het heeft met al zijn tempels een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst weten te veroveren. Toch zou het zomaar kunnen dat je nog nooit van deze stad gehoord hebt: Hampi. Hier liggen honderden hindoeïstische tempels verspreid over een bijna prehistorisch landschap vol keien en hier en daar een palmboom. Per fiets, te voet of met een tuktuk verken je in een paar dagen de mooiste tempels en proef je de bijzondere sfeer van Hampi.

Hampi ligt in Zuid-India, tussen Bangalore in het zuiden en Goa in het westen. In de veertiende eeuw was het het middelpunt van het hindoeïstische Vijayanagararijk. Al snel groeide het uit tot een grote, rijke stad waar handel gedreven werd aan de oevers van de rivier Tungabhadra. De machthebbers bouwden er tempels, paleizen en allerlei andere bouwwerken die na de ondergang van het rijk in de zestiende eeuw in ruïnes achterbleven.

Die ruïnes zijn nu de reden dat Hampi één van de belangrijkste bezienswaardigheden van zuidelijk India is. Maar veel mensen die afreizen naar Hampi om de vele tempels te zien, blijven er uiteindelijk veel langer hangen dan gepland. In het stoffige stadje rondom Hampi bazaar en op het groene ‘hippie island’ aan de overkant van de rivier hangt een relaxte backpackerssfeer. Dat er hier veel goedkope guesthouses zijn, maakt het voor veel mensen nog aantrekkelijker.

Zelf werden we niet echt enthousiast van het sfeertje, dat voor ons gevoel zo relaxed was dat er wel érg weinig moeite gedaan werd om guesthouses en restaurants te verbeteren. Wij reisden na een paar dagen sightseeing in Hampi dus gewoon volgens plan door naar Goa.

| Leestip: Hampi bezochten wij tijdens onze reis door zuidelijk India. Nieuwsgierig naar onze reisroute? Lees verder over onze reis door het zuiden van India.

Bezienswaardigheden in Hampi

Het gebied met tempels is zo uitgestrekt dat je dagen of zelfs weken nodig zult hebben om elke tempel te bezoeken, net als bijvoorbeeld in Bagan in Myanmar. Toch loop je dan het risico dat je na een paar dagen geen oudheid meer kunt zien. Wij trokken daarom twee dagen uit om zoveel mogelijk bezienswaardigheden van Hampi te zien, al hadden we hier ook nog makkelijk een extra dag gevuld gekregen.

Het duurde even voor we een overzicht hadden van wat er allemaal te zien is. Het is goed om te weten dat er eigenlijk vier belangrijke gebieden zijn, waar de mooiste en meest bekende tempels te vinden zijn. Sommige daarvan kun je te voet bezoeken, maar voor de wat verder gelegen tempels kun je het best een fiets huren of een tuktuk nemen.

De oude bazaar bij de Khrisna tempel in Hampi, India

Rondom Hampi bazaar

Midden in Hampi – dichtbij de vroegere bazaar – vind je één van de belangrijkste tempels: de Virupaksha tempel. Op deze plek verrees al lang voor het Vijayanagararijk het eerste altaar en in de bloeitijd van het rijk groeide het uit tot een belangrijke tempel ter ere van hindoegod Shiva.

Ook op de naastgelegen Hemakuta Hill liggen tempels ter ere van Shiva en Ganesha. Zoals veel tempels in India – en zeker Hampi – lijken ze het domein te zijn van aapjes die het gemunt hebben op al het eten dat je mogelijk bij je hebt, dus let hier goed op je spullen. Hemakuta Hill is ook een ideale plek om naar de zonsondergang te kijken, zeker als je geen zin hebt in een heftige klim. Vanaf de heuvel zie je de zon ondergaan boven de Virupaksha tempel en het indrukwekkende landschap, dat een goed gelukte combinatie lijkt van Bedrock City en Tropicana.

Indiase toeristen en pelgrims in de Virupaksha tempel in Hampi, India

Een aap op Hemakuta Hill in Hampi, India

Uitzicht over de omgeving van Hampi, India

Verder naar het oosten zie je vanuit Hampi bazaar Matanga Hill al liggen. Ook dit is een populaire plek om de zonsondergang te zien. Om de top van Matanga Hill te bereiken, moet je wel even klimmen. Een alternatieve optie is om niet helemaal naar boven te gaan, maar vanaf de helling de zonsondergang te bekijken. Omdat je dan iets lager zit, is het uitzicht misschien nog wel mooier dan helemaal boven. Als je – net als wij – niet helemaal naar de top van Matanga Hill wilt, dan kun je het beste niet de route naar Matanga Hill nemen. Neem in plaats hiervan het pad naar de Achyutaraya tempel dat achter de Monolithic Bull begint. Al snel daarna kun je bijvoorbeeld de rotsen langs het pad op klimmen voor het mooiste uitzicht.

| Reistip:  Bovenstaande foto maakten we in de buurt van het pad naar de Achyutaraya tempel. De exacte coördinaten vind je hier!

Het pad naar de Achyuta Raya tempel in Hampi, India

Als je het pad verder afloopt, kom je bij de Achyutaraya tempel en Sule bazaar. Het rijkversierde tempelcomplex ligt in een dal tussen de hoge keien en is omringd door palmbomen. Wij vonden dit misschien wel de mooiste plek van Hampi, maar we zagen er verrassend genoeg bijna geen andere toeristen.

Langs de rivier naar de Vittala tempel

Aan het eind van Hampi bazaar, waar het pad naar de Achutaraya tempel en Matanga Hill begint, begint ook het wandelpad naar de Vittala tempel. Dit pad leidt je langs de rivier. Aan de oevers kijk je uit over de vreemde heuvels die Hampi omringen en zie je op verschillende plekken – je raadt het al – tempels liggen. Je kunt dit pad overslaan door over de weg vanuit het zuiden naar de Vittala tempel te gaan, maar dan mis je dit bijzondere uitzicht.

Details van de Vitthala tempel in Hampi, India

De Vittala tempel zelf is de meest bekende tempel van Hampi. Hij werd gebouwd in de vijftiende eeuw ter ere van Vittala, een incarnatie van Vishnu. In het complex zijn verschillende altaren en andere ruimtes gebouwd, allemaal gedecoreerd met belangrijke goden en symbolen uit het hindoeisme. Het icoon van de tempel is een stenen kar, de Stone Chariot, die afgebeeld staat op bankbiljetten van 50 rs.

| Reistip: Voor de Vittala tempel moet je voor 500 rs een entreeticket kopen dat één dag geldig is. Dit ticket is ook geldig bij de Zenana Enclosure, dus het is handig om deze twee gebieden op dezelfde dag te bezoeken.

Royal enclosure en Zenana enclosure

De Royal Enclosure en de Zenana Enclosure liggen niet ver van elkaar, ten zuiden van Hampi. Aangezien dit het gebied is waar de koninklijke families woonden, vind je hier niet alleen tempels. Zo ligt in de Royal Enclosure ook de beroemde Stepped Tank en in de Zenana Enclosure de Elephant Stables. Volgens veel historici zou de Zenana Enclosure het exclusieve gebied voor vrouwen van de koninklijke familie geweest zijn.

Entree van de Hazara Rama tempel in Hampi, India

De overkant van de rivier

Het dagelijks leven van Hampi speelt zich vooral ten zuiden van de rivier af. Dit is ook waar bovenstaande drie gebieden zich bevinden. Maar er is meer, want als je met een bootje de rivier oversteekt naar het noorden, beland je in een groener en rustiger deel van Hampi. Dit is de plek voor hippie vibes, uitzichten over groene rijstvelden en een bezoek aan de Hanuman tempel op Anjaneya Hill.

Accommodatie in Hampi

De meeste mensen die Hampi bezoeken, overnachten in één van de guesthouses rondom Hampi bazaar. Daar zijn ook de meeste restaurants en cafés te vinden. Wij kozen bijvoorbeeld voor Kalyan Guesthouse, dat bekendstaat als één van de beste guesthouses van Hampi. Maar verwacht niet te veel. Hoewel het er schoon is en de eigenaar erg behulpzaam, is het vrij basic. Heb je geen problemen met basic en zoek je nog wat meer rust? Dan kun je ook een accommodatie aan de andere kant van de rivier overwegen, zoals Rasta Homestay.

Wil je juist wat meer luxe? Dan heb je Hampi zelf weinig keus. Wel kun je ervoor kiezen om te overnachten in Hospet, een dorp zo’n 12 kilometer verderop, waar ook het treinstation ligt. Hier vind je bijvoorbeeld het Shivavilas Palace hotel en het Royal Orchid Central Kireeti hotel.

| Reistip: Als je echt op zoek bent naar over-the-top luxe, overweeg dan een verblijf in het Evolve Back hotel. Het ligt weliswaar niet op een loopafstand van alle tempels, maar je slaapt er wel als een echte maharadja.

Verkopers in Hampi Bazaar, India

Dorpsleven in Hampi Bazaar, India

Vervoer naar Hampi

Om Hampi te bereiken neem je een tuktuk vanuit Hospet (ook wel Hosapete genoemd). In Hospet liggen namelijk een trein- en een busstation met verbindingen naar andere plaatsen, zoals Bangalore, Mysore en Goa.

Van Bangalore naar Hampi

Vanuit Bangalore of Mysore kun je dagelijks een nachttrein nemen naar Hampi, de Hampi Express. Deze vertrekt om 19:00 uur in Mysore, stopt dan om 22:00 uur in Bangalore en komt uiteindelijk om 07:00 uur in Hospet aan. Wil je juist vanuit Hampi naar Bangalore reizen? Dan kun je vanuit Hospet om 21:00 uur de trein in tegengestelde richting nemen. Ook rijden er nachtbussen op dit traject, deze zijn iets sneller maar stukken minder comfortabel.Van Goa naar Hampi

Elke avond vertrekken er nachtbussen van Goa naar Hampi en omgekeerd. De verhalen over deze bussen zijn alleen nogal wisselend, dus wij kozen ervoor om dit niet te doen. Een alternatieve optie is om de trein te nemen. Deze vertrekt om 06:30 uur in Hospet en komt om 13:55 uur aan in Madgaon (Margao), in het zuiden van Goa.

Helaas gaat deze trein niet elke dag. Wij kozen er daarom voor om een trein te nemen naar Hubli (ook wel Hubballi), vanuit daar een bus naar Panjim (Panaji), vervolgens vanuit daar een bus naar Madgaon en ten slotte nóg een bus naar Palolem. Dat bleek een vermoeiende reis, die om 7:00 uur startte in Hampi en pas om 23:00 uur in ons strandhuisje op Patnem Beach eindigde.

Gepubliceerd op 5 april 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie