GEORGIË

Over de Georgian Military Highway naar Kazbegi

Uitzicht op Mt Kazbek en Tsminda Sameba in Kazbegi, Georgië

De Georgian Military Highway kronkelt door de Caucasus, langs spectaculaire uitzichtpunten en het fort van Ananuri. De weg verbindt de Georgische hoofdstad Tbilisi met het Russische Vladikavkaz. Voor de meeste reizigers is de eindbestemming echter een plaats aan de Georgische kant van de grens: Kazbegi, ook wel Stepantsminda genoemd. Hier vind je de beroemde Tsminda Sameba kerk, gelegen op een heuvel voor een decor van Mount Kazbek en andere besneeuwde bergtoppen. In dit blog lees je meer over Kazbegi en de bijzondere weg die je er brengt. 

De Georgian Military Highway. Het klinkt misschien als een weg die je als reiziger maar beter kunt mijden. De weg ligt op een steenworp afstand van de grens met het omstreden Zuid-Ossetië, een gebied met een overwegend Russische bevolking dat in 2008 voor de Russen een aanleiding vormde om Georgië binnen te vallen en het gebied te annexeren. De spanningen van deze korte oorlog zijn vandaag de dag nog voelbaar, ook omdat sommige Georgiërs Rusland ervan beschuldigen de grens steeds een beetje op te schuiven.

Wat je daar als reiziger te zoeken hebt? Verrassend veel. De weg loopt namelijk langs diverse bezienswaardigheden naar een bijzondere plaats. Daarmee is het een mooie dagtocht of meerdaagse tocht vanuit Tbilisi.

Hoogtepunten van de Georgian Military Highway

Anders dan de naam doet vermoeden, hebben de bezienswaardigheden langs de Georgian Military Highway weinig met (vroegere) militaire activiteiten te maken. Ook van de nabijheid van de grens met het betwiste gebied merk en zie je eigenlijk niets. Vlak buiten Tbilisi passeer je het UNESCO-beschermde Mtskheta. Deze oude hoofdstad van Georgië kun je het best op een apart dagtripje bezoeken.

Het Ananuri kasteel

De eerste stop op de route van Tbilisi naar Kazbegi is het aan een helderblauw stuwmeer gelegen Ananuri. Dit sprookjesachtige kasteel ziet er precies uit zoals je je een kasteel uit de Middeleeuwen voorstelt, met stevige vestingsmuren en uitzicht over een uitgestrekt gebied. Binnen de muren van het complex bevinden zich onder andere enkele kerkjes. Het mooiste uitzicht op Ananuri en het meer heb je vanaf de brug vlak voor het kasteel.

Uitzicht op fort Ananuri aan de Georgian Military Highway, Georgië

Russia-Georgia Friendship Monument

Na Ananuri is het ongeveer een uur rijden naar de volgende bezienswaardigheid: het in 1983 gebouwde Georgisch-Russisch monument van de vriendschap. Onderweg hier naartoe rijd je door Gudauri, hét skigebied van Georgië. In de zomer staan de hotels leeg en de liften stil, dus erg uitnodigend is het niet.

Het monument daarentegen is fantastisch, vooral als je Sovjetkunst kunt waarderen. Een kolossale halve cirkel van beschilderd beton beeldt de eeuwenoude band tussen Rusland en Georgië uit. In het midden van deze cirkel verkopen mensen uit de buurt handgemaakte, traditionele hoofddeksels en andere souvenirs. Maar het zou zomaar kunnen dat die je niet eens opvallen, want het uitzicht vanaf het monument is fenomenaal. Je kijkt er uit over de bergen, die tot diep in het dal bedekt zijn met zoveel groen dat je bijna gaat twijfelen of het wel echt is.

Het Georgian-Russian Friendship Monument aan de Georgian Military Highway, Georgië

De Georgian Military Highway naar Kazbegi in Georgië

Mineral Springs

Na het passeren van de Jvari bergpas kun je stoppen bij de mineral springs. In de heuvel langs de weg hebben mineralen die hier aan de oppervlakte komen voor afzettingen in het gesteente gezorgd. Leuk om te zien, maar niet per se een plek waar je veel tijd hoeft door te brengen. Het voorbij razende verkeer (met Russische en Georgische rijstijlen) maakt het ook best een beetje gevaarlijk. Dit verkeer komt na de bergpas regelmatig in een immens lange file terecht, wanneer vrachtwagens de grens met Rusland niet over mogen. Veel chauffeurs hebben hier gelukkig een Georgische oplossing voor: gewoon de file op de baan van het tegemoet komende verkeer passeren. Heb je je spannende moment van die dag ook weer gehad.

Kazbegi

Voor de meeste reizigers eindigt de route over de Georgian Military Highway dus in Kazbegi. Vanwege de vele backpackers en bergbeklimmers die hier in het hoogseizoen zijn, hangt er een ontspannen, levendige sfeer.

Tsminda Sameba

Dé bezienswaardigheid van Kazbegi is de op 2100 meter hoogte gelegen Tsminda Sameba kerk, ook wel de Holy Trinity of Gergeti Trinity kerk genoemd. De ligging van deze kerk, op de top van een heuvel in een indrukwekkend berglandschap, maakt hem absoluut fotogeniek. Het is dan ook niet vreemd dat dit de afbeelding is die je op talloze afbeeldingen van reisgidsen over Georgië ziet. De Tsminda Sameba kerk stamt naar verluidt uit de veertiende eeuw en is opgetrokken uit blokken graniet.

Uitzicht op de Tsminda Sameba kerk in Kazbegi, Georgië

De kerk is bereikbaar met een 4WD-taxi, maar veel leuker is het om er naartoe te lopen. Vanuit het dorp maak je een flinke klim van zo’n 400-500 meter, maar de omgeving maakt dat meer dan goed. Het is lastig in te schatten hoe lang de wandeling duurt. Wij liepen de kortere, maar steilere variant terwijl de zon flink scheen in zo’n 1,5 tot 2 uur. Er is ook een minder steile versie via de weg die auto’s nemen, die nog iets langer duurt. De route is in elk geval makkelijk te vinden en staat in de meeste reisgidsen beschreven.

In het donkere, maar mooie kerkje is fotograferen verboden. Hier wordt streng op toegezien door de aanwezige vrijwilligers. Die letten ook op kleding, want net als in veel andere orthodoxe kerken in Georgië moeten vrouwen een lange rok en mannen een lange broek dragen. Eventueel kun je één van de omslagdoeken gebruiken die bij de ingang liggen.

Als je op tijd vanuit Kazbegi vertrekt, kun je in de ochtend heen en terug naar de kerk te lopen en aan het begin van de middag een marshrutka naar Tbilisi nemen. Wij hadden zelfs voldoende tijd om van Tbilisi aan het eind van de middag nog door te reizen naar Gori.

Mount Kazbek

Hoog boven Kazbegi en de Tsminda Sameba kerk piekt de 5047 meter hoge en besneeuwde Mount Kazbek, de op twee na hoogste berg van Georgië en nummer zes van de hele Caucasus. Het is een slapende vulkaan die veel bergbeklimmers naar Kazbegi trekt. Als je deze berg wilt beklimmen, kun je bijvoorbeeld tours van 3 of 4 dagen boeken. Met name het laatste deel naar de top schijnt pittig te zijn, vanwege de steile ijshelling die je moet bedwingen.

Uitzicht op Mt Kazbek in Kazbegi, Georgië

Wanneer je net als wij niet de ambitie hebt om Mount Kazbek te beklimmen, maar wel graag meer tijd in Kazbegi wilt doorbrengen, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Vanuit Kazbegi en plaatsen in de omgeving kun je wandelen en mountainbiken. Voor zover wij weten is er geen tourist information in Kazbegi, dus voor specifieke informatie kun je het beste het hotel of guesthouse of (landelijke) toerismebureaus als Georgia Travel en Visit Georgia raadplegen.


Bekijk hier de meest recente editie
Bekijk hier de meest recente editie


Van Tbilisi naar Kazbegi

Zoals je ook in ons blog over reizen in Georgië kunt lezen, is reizen met een marshrutka een voor de hand liggende optie. In Tbilisi moet je daarvoor, zoals voor de meeste bestemmingen binnen Georgië, bij busstation Didube moet zijn. Het makkelijke deel is dat dit busstation vlakbij het gelijknamige metrostation ligt. Het moeilijke deel is dat het busstation een enorme parkeerplaats annex markt annex commercieel centrum is. De uitdaging zit hem dus in het vinden van het juiste busje met de juiste eindbestemming. Weten dat Kazbegi in het Georgisch geschreven wordt als ყაზბეგი kan al helpen. Nóg handiger is om een Georgiër die een beetje Engels spreekt en geen taxichauffeur is om hulp vragen. Bijkomend voordeel is dat veel Georgiërs je niet alleen graag willen helpen, maar dat ze vaak ook direct een redelijke prijs voor je afspreken.

Wanneer je onderweg graag wil stoppen bij de hoogtepunten langs de Georgian Military Highway, dan is het belangrijk om niet in een marshrutka te stappen die in één ruk naar Kazbegi rijdt. In dat geval moet je op zoek naar een shared taxi. Je zult dan zien dat de heksenketel die Didube heet, toch een soort van systeem kent. De busjes of ruime personenauto’s die jij moet hebben, staan mooi bij elkaar geparkeerd. Controleer even bij de chauffeur op welke plekken hij zal stoppen en spreek een prijs af. De chauffeur vertrekt zodra de auto vol zit. Inclusief tussenstops zal de rit ongeveer vier tot vijf uur duren.

Buitenmuren van fort Ananuri aan de Georgian Military Highway, Georgië

Ananuri aan de Georgian Military Highway, Georgië

Als je met een bus of gedeelde taxi aankomt, zul je waarschijnlijk worden afgezet op het centrale plein in Kazbegi, waar ook enkele hotels te vinden zijn. Kies je voor accommodatie die iets verder weg ligt? Dan kun je hier een lokale taxi nemen. Sommige chauffeurs hebben zelf een guesthouse of homestay. Wanneer je dus nog geen overnachtingsplek in Kazbegi hebt, kun je ook dit direct regelen. Onze chauffeur bleek de eigenaren van de door ons al geboekte homestay van Lia en Ramaz te kennen, zodat zij ons na een kort telefoontje van de chauffeur al stonden op te wachten in Kazbegi.

Van Kazbegi naar Tbilisi

Als je op de heenweg een shared taxi hebt genomen en dus al gestopt bent bij de bezienswaardigheden aan de Georgian Military Highway, dan kun je op de terugweg een marshrutka nemen die zonder stops van Kazbegi naar Tbilisi rijdt. Deze marshrutka’s rijden meerdere keren per dag voor ongeveer 10 GEL en vertrekken vanuit het centrale plein.

Met een huurauto naar Kazbegi

Uiteraard kun je ook in Georgië een auto huren en zelf naar Kazbegi rijden. Op de Georgian Military Highway is een gewone auto voldoende, maar als je bijvoorbeeld ook vanuit Kazbegi naar de Tsminda Sameba kerk wilt rijden, dan zul je een 4WD nodig hebben. Realiseer je wel dat de Georgische rijstijl best heftig kan zijn, dus dat zelf rijden in Georgië soms best even lastig zal zijn.

Gepubliceerd op 12 april 2018

Start je reis hier: Vliegtickets Georgië  |  Huurauto Georgië  |  Hotels in Kazbegi   |  Reisgids Georgië  |  Vaccinaties Georgië  |  Groepsreis Georgië  |  Individuele rondreis Georgië

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie