OMAN

Per dhow door de fjorden van Omaans Musandam

Dhow in fjord in Musandam, Oman

Genietend van de zon en met een mierzoet glaasje thee in je handen, vaar je langs metershoge kliffen en oude vissersdorpjes. Wanneer je je blik over het water laat gaan, zie je zo nu en dan een dolfijn springen. Klinkt dit goed? Dat is mooi, want precies zo’n boottocht kun je maken bij het Omaanse schiereiland Musandam, dat met zijn fjorden ook wel ‘het Noorwegen van Arabië’ genoemd wordt.

Schiereiland Musandam

Hoewel Musandam deel is van Oman, wordt het door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gescheiden van de rest van het land. Oman heeft hiermee een bijzonder stukje land in handen. Musandam is namelijk strategisch gelegen aan de Straat van Hormuz én het heeft een uniek landschap.

Waar het noordelijke deel van de VAE stof en saaiheid de overhand hebben, vind je in Musandam prachtige khors (fjorden), indrukwekkende bergwegen en authentieke dorpjes. Veel van die dorpjes zijn vissersdorpjes die alleen via het water bereikbaar zijn. De manier van leven zoals die hier al eeuwenlang bestaat, wordt in stand gehouden met hulp van de overheid, die zorgt voor elektriciteit en drinkwater. Kinderen worden elke week per boot opgehaald en naar een school gebracht waar ze doordeweeks verblijven.

Een stuurman op een dhow in Musandam, Oman

Hoofdstad Khasab

Als je over de bergweg rijdt die je van de VAE naar Musandam brengt, krijg je het gevoel dat de wereld hier ophoudt. Toch blijkt aan het eind van de wereld nog een stad te liggen: Khasab. Een stad waar de Lulu Hypermarket het middelpunt van het sociale leven vormt, is niet natuurlijk niet echt bruisend te noemen.

Toch vind je hier een fort, enkele hotels en restaurants én, niet geheel onbelangrijk, reisbureautjes die je graag meenemen op hun tours. Naast zo’n mooie boottocht door de fjorden, kun je bijvoorbeeld ook een 4×4 tocht maken door de bergen.

Moskee in Khasab in Musandam, Oman

Boottocht door Musandams fjorden

Je kunt Musandam eigenlijk niet verlaten zonder een tocht gemaakt te hebben op een dhow, een oude vissersboot. Het bijzondere landschap is namelijk het best zichtbaar vanaf het water.

Wij maakten deze dhow cruise met Musandam Sea Adventure Travel & Tourism, maar een check op Tripadvisor leert dat de meeste andere organisaties in Khasab ook erg goed bekend staan. Het viel ons op dat de boten van Dolphin Khasab Tours behoorlijk vol zaten, dus in dit geval is een hogere notering op Tripadvisor misschien niet alleen maar positief. De prijzen voor een dagtocht liggen meestal tussen de 15 en 20 OMR.

Een rotskust in Musandam, Oman

Dagtocht met een dhow

Bij de meeste organisaties heb je de keuze uit een tocht voor een halve dag of een hele dag. Als je kiest voor een hele dag, stap je om half 10 ’s ochtends op de dhow. Die verlaat al snel de haven van Khasab en zet koers richting Telegraph Island en Seebi Island. Onderweg stopt de boot enkele keren, zodat je kunt snorkelen, zwemmen of gewoon op de boot van de zon genieten.

Op de boot hoef je in elk geval geen honger te leiden. Tijdens één van de stops wordt er een uitgebreide lunch klaargemaakt met onder andere een heerlijke curry, vis en salade. Ook is er volop fruit, frisdrank, koffie en thee aan boord.

Met een beetje geluk (en dat heb je meestal wel), zie je onderweg dolfijnen voorbij zwemmen. Soms zelfs in grote groepen, met enkele jonge dolfijnen erbij. Nieuwsgierig komen ze op de boot af en zodra de boot zijn snelheid verhoogt, zwemmen ze op volle vaart mee.

Een hele of toch een halve dag?

Bij deze dagtocht meert de dhow rond 16:00 weer aan in de haven van Khasab. Heb je niet zoveel tijd? Of wil je bijvoorbeeld dezelfde dag ook nog de bergen in? Dan kun je dus ook kiezen voor een tocht van een halve dag. Bij die tocht vaart de dhow tot Telegraph Island en zet dan weer koers richting Khasab. In een halve dag kun je al veel zien en het uitzicht blijft vergelijkbaar, dus dit is zeker ook een goede optie. Maar omdat het zo’n relaxte tocht is, is het juist ook wel fijn om er een hele dag over te doen.

In de meeste gevallen is het geen probleem om de dhow cruise de dag van tevoren te reserveren bij één van de organisaties. Wij liepen bijvoorbeeld net voor 8 uur ’s avonds bij Musandam Sea Adventure Travel & Tourism binnen en de volgende dag zat de dhow nog verre van vol.

Fjorden in Musandam, Oman

Dhow bij de fjorden van Musandam, OmanHoe kom je in Khasab?

Vanuit de VAE via de Khasab Coastal Road

Khasab ligt, op z’n zachtst gezegd, enigszins afgelegen. Toch kun je hier vanuit bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi in enkele uren naartoe rijden. Veel reisbureaus die in Khasab dhow cruises organiseren, kunnen ook vervoer vanuit deze emiraten voor je regelen.

Om Khasab te bereiken kun je maar op één plek de grens tussen de VAE en Oman oversteken. Dat is bij de Al Dara grensovergang tussen Ras al-Khaimah en Musandam. Na wat formaliteiten aan de grens, rijd je daar over een prachtige kustweg in ruim een uur naar Khasab.

De Khasab Coastal Road in Musandam, Oman

Met de ferry van Muscat naar Khasab

Maak je een rondreis door Oman? Dan kun je er ook voor kiezen om vanuit hoofdstad Muscat een snelle en comfortabele ferry naar Khasab te nemen.

Vliegen naar Khasab

De snelste manier om Khasab te bereiken is door te vliegen. Oman Air vliegt dagelijks vanuit Muscat rechtstreeks naar Khasab. Na ruim een uur vliegen land je midden in Khasab.

Gepubliceerd op 27 januari 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Oman  |  Vliegtickets Dubai  |  Hotels in Oman  |  Huurauto Oman  |  Huurauto Dubai  |  Reisgids Oman  |  Vaccinaties Oman  |  Vaccinaties Dubai  |  E-Visum Oman  |  Groepsreis Oman

Meer lezen?

2 Reacties

 • Reageren
  Me over ME
  8 december 2017 om 17:47

  De fjorden van Mussandam zijn zo mooi! We hebben daar veel aan het strand gekampeerd. Ik wist trouwens niet dat je een Ferry van Muscat naar Kasab kunt nemen. Handig!

  • Reageren
   Travelosophy
   12 december 2017 om 20:46

   Helemaal mee eens! Kamperen aan het strand klinkt super, was dat bij Khasab?

  Plaats een reactie