PERU

Condors en trekkings in Peru’s Colca Canyon

Condor boven Colca Canyon, Peru

Colca Canyon is één van de diepste kloven ter wereld. Tegen de hellingen van deze kloof liggen eeuwenoude landbouwterrassen en kleurrijke dorpjes. In de lucht cirkelen condors. Dat alles maakt het een van de mooiste plekken van Peru, gelegen op enkele uren rijden van de koloniale stad Arequipa. Je kunt er meerdaagse trekkings maken of gewoon genieten van de ontspannen sfeer en indrukwekkende uitzichten.

Als je gaat lezen over de Colca Canyon, dan is er één feitje dat je overal zult tegenkomen, namelijk dat deze kloof dieper is dan de Grand Canyon in de VS. En dan niet zomaar een paar meter dieper, maar meteen twee keer zo diep. Op de hele wereld is alleen de nabijgelegen Cotahuasi Canyon nóg dieper.

Best interessant natuurlijk, maar eigenlijk is die diepte niet wat Colca Canyon zo bijzonder maakt. De hellingen zijn namelijk minder steil dan die in sommige andere kloven. Daardoor zie je vooral de Colca vallei, waar de Rio Colca zich een weg heeft gebaand door de Andes. In die vallei liggen dorpjes, waar mensen in traditionele kleding werken op de groene terrassen die de hellingen bedekken en ezels de oogst naar boven dragen.

| Leestip: Behalve Colca Canyon deden wij op onze reis door Peru natuurlijk ook nog veel andere interessante plekken aan. Lees hiervoor bijvoorbeeld onze blogs over hoofdstad Lima, de mystieke Sacred Valley, het bruisende festival Inti Raymi in Cuzco en onze dagtocht naar Machu Picchu.

Colca vallei, Peru

Trekkings in Colca Canyon

De beste manier om de omgeving van Colca Canyon te ervaren, is om te voet af te dalen naar de dorpjes aan de Rio Colca. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een meerdaagse trekking te maken vanuit bijvoorbeeld Chivay of Cabanaconde. De meest bekende route is ‘El Clásico’ vanuit Cabanaconde. Bij deze tocht loop je via de dorpjes San Juan de Chuccho en Sangalle. Dat kan in een pittige tocht van twee dagen, waarbij je alleen in Sangalle overnacht, of een wat meer ontspannen tocht van drie dagen, waarbij je in San Juan de Chuccho en Sangalle overnacht. De route is in principe hetzelfde.

| Reistip: Als je deze trekking wilt maken, kun je een tour met gids boeken bij één van de vele reisbureaus in Arequipa. Het vervoer van en naar Arequipa is dan meestal inbegrepen.

Uitzicht over Colca Canyon vanuit Achachiwa viewpoint, Peru

Trekkings in Colca Canyon, Peru

Je kunt deze trekking echter ook prima zonder gids maken. Zeker in het hoogseizoen zul je niet de enige zijn die dit doet. Specifieke instructies voor de route kun je lezen op bijvoorbeeld dit artikel over trekking in Colca Canyon zonder gids. Ook is het handig om te overnachten bij hostel Pachamama in Cabanaconde. In dit ontspannen hostel kunnen ze je een handige kaart en een heleboel informatie geven over verschillende trekkingroutes en de omgeving in het algemeen. Als je nog niet bedacht hebt wat je precies wilt doen, dan is dit dus het perfecte startpunt.

| Reistip: In het hoogseizoen kan het handig zijn om je accommodatie vooraf al te reserveren. Deze accommodatie in Sangalle kun je bijvoorbeeld al online reserveren, maar voor andere overnachtingen kun je ook bij Pachamama vragen of ze dit voor je kunnen doen.

Cabanaconde

De meest bekende plaats in de omgeving is Chivay, bij het middelste deel van de Colca Canyon. Deze plaats is het makkelijkst bereikbaar vanuit Arequipa en veel mensen die niet veel tijd hebben zullen hier verblijven.

Wat verder naar het westen, richting het diepste deel van de kloof, ligt echter een leukere plaats: Cabanaconde. Dit is een slaperig, stoffig dorpje waar het leven zich afspeelt rondom de kerk op het dorpsplein. Ondanks de komst van toeristen lijkt hier voor veel inwoners de afgelopen decennia weinig veranderd te zijn en proef je in Cabanaconde toch echt het authentieke Peru.

Cabanaconde bij Colca Canyon, Peru

Weg naar Cabanaconde bij Colca Canyon, Peru

Zelfs als je niet de Colca Canyon afdaalt voor een trekking, is er vanuit Cabanaconde genoeg te zien. Aan de rand van de kloof liggen indrukwekkende uitzichtpunten waar je uitkijkt over de vallei en, met een beetje geluk, condors ziet vliegen.

In één dag kun je bijvoorbeeld naar de Cejana (20 minuten vanaf Cabanaconde), San Miguel (25 minuten) én Achachiwa viewpoints (25 minuten) wandelen. Vanaf San Miguel heb je het beste uitzicht op de dorpjes waar je langskomt bij de El Clásico trekking, maar wij vonden het uitzicht vanaf Achachiwa het mooist. Je hebt er een weids uitzicht over de kloof en bij zonsondergang lijkt er een bijna blauw licht over de hellingen te schijnen.

Condors spotten bij Cruz del Condor

De bekendste inwoners van deze omgeving zijn de andescondors. Overal bij de Colca Canyon het geluk hebben er een te zien, maar die kans is het groots bij Cruz del Condor. Dit uitzichtpunt ligt op zo’n 13 kilometer van Cabanaconde, aan de weg naar Chivay. Het is een behoorlijk toeristische plek waar soms tientallen bussen stoppen en waar vrouwen uit de omgeving souvenirs verkopen. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen, want wat je er ziet is het gedoe absoluut waard.

Cruz del Condor, Peru

Condor bij Cruz del Condor, Peru

Vroeg in de ochtend komen de condors uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en zweven ze op de thermiek boven de vallei. Met hun spanwijdte van zo’n drie meter zijn ze behoorlijk indrukwekkend. Op sommige dagen zijn er maar weinig te zien, maar op de dag dat wij er waren zweefden er tientallen in de lucht, soms zelfs vlak boven ons. Aan het eind van de middag keren ze terug naar hun plek tegen de helling en kun je ze vanaf Cruz del Condor dus weer zien.Van Arequipa naar Colca Canyon

Om Colca Canyon te bereiken vanuit Arequipa kun je een lokale bus of een toeristenbus nemen. De reis duurt zo’n vijf tot zes uur en gaat door desolate landschappen vol vulkanen, waar zo nu en dan een groepje lama’s of vicuña’s langskomt. Alle bussen gaan via Chivay en na Chivay rijdt de bus langs de kloof verder naar Cabanaconde. Als je de keuze hebt, kies dan voor een plekje aan de rechterkant van de bus (of linkerkant voor de weg terug naar Arequipa), omdat je dan het beste uitzicht hebt op de Colca vallei.

Lokale bus van Arequipa naar Cabanaconde

Een lokale bus is de goedkoopste optie. Lokale bussen vertrekken vanuit de terminal terrestre in Arequipa. Op dit drukke busstation vind je drie maatschappijen die naar Cabanaconde rijden: Reyna, Andalucia en Milagros. Deze kun je het best de dag of enkele dagen van tevoren boeken op het busstation zelf. Je kunt dan meteen even controleren welke vertrektijden ze hebben. Op dit moment vertrekken er vijf bussen per dag, tussen 09:30 en 15:00 uur, maar dat kan natuurlijk zomaar veranderen.

Busstation Arequipa, Peru

Toeristenbus van Arequipa naar Cabanaconde

Voor een wat meer comfortabele reis kun je ook kiezen voor een toeristenbus. Deze kun je bij ho(s)tels en reisbureaus in Arequipa (of Cabanaconde) reserveren en je wordt dan opgehaald bij je accommodatie. De bus vanuit Arequipa naar Cabanaconde vertrekt al om 3:00 uur ’s ochtends, zodat je ’s ochtends nog Cruz del Condor kunt bezoeken en/of kunt beginnen aan een trekking.

Op de terugweg vertrekt de bus om 09:30 uur vanuit Cabanaconde. Onderweg maakt de bus nog diverse stops bij uitzichtpunten, in Chivay (voor lunch) en bij hot springs. Om 17:30 uur ben je dan weer in Arequipa. Het is dus ook een prima optie om op de heenweg een lokale bus te nemen en op de terugweg de toeristenbus.

Naast de stops en het comfort is er nog een voordeel aan de toeristenbus op de terugweg: je kunt ’s ochtends vóór vertrek nog Cruz del Condor bezoeken. Neem dan om 06:30 uur de lokale bus vanuit Cabanaconde, stap uit bij Cruz del Condor en spreek af (of laat door je hostel afspreken) dat je daar rond 10:00 uur opgepikt wordt door de toeristenbus naar Arequipa.

Route van Arequipa naar Colca Canyon, Peru

Boleto Turistico voor Colca Canyon

Om Colca Canyon te bezoeken, moet je een ticket hebben. Dit kan op verschillende plekken gecontroleerd worden, zoals bij het vertrekpunt van bussen, bij Cruz del Condor of op trekkingroutes. Zo’n boleto turistico kost 70 sol en is te koop in onder andere Chivay en Cabanaconde. In Cabanaconde staan verkopers op het centrale plein, waar de bussen stoppen. Er is op dit moment trouwens geen ATM in Cabanaconde, dus zorg dat je voldoende geld meeneemt vanuit Arequipa.

| Leestip: In Reizigersdilemma: welke reisgids verdient een plek in je backpack? lees je waarom wij voor onze reis door Peru voor een Lonely Planet kozen. In de editie die wij gebruikten konden we ook veel informatie vinden over Colca Canyon.

Gepubliceerd op 27 april 2018

Start je reis hier: Vliegtickets Peru  |  Reisgids Peru  |  Hotels in Peru  |  Vaccinaties Peru  |  Groepsreis Peru  |  Individuele rondreis Peru

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie