CHILI

Verken de Chileense keuken in Santiago de Chile

Mercado Central in Santiago de Chile, Chili

Over een natte vloer lopen we door de smalle straatjes die tussen de viskramen slingeren. Links en rechts worden we ingehaald door druk roepende mannen. Een verkoopster prijst op vol volume haar waren aan. Om het hoekje maakt de verse vis plaats voor grote stukken vlees en nog een stukje verder zitten gezinnen in een klein restaurantje cazuela en ceviche te eten. De centrale markt van Santiago de Chile is dé plek om een verkenningstocht door de Chileense keuken te starten.

Mercado Central de Santiago

De Mercado Central de Santiago ligt iets ten noorden van de Plaza de Armas. Hier kun je proeven aan het leven van alledag in de hoofdstad van Chili. De markt bevindt zich in een 100 jaar oud monumentaal pand en is zeven dagen per week geopend. Op deze overdekte markt barst het van de vishandels, slagerijen, bakkerijen en groente- en fruitboeren.

Midden in de hal beland je in één groot restaurant waar het personeel je enthousiast probeert over te halen om bij hen te komen eten. Wil je liever op een rustigere plek proeven van al het lekkers dat deze markthal te bieden heeft? Ga dan naar een van de kleine restaurantjes aan de buitenste ring voor bijvoorbeeld een heerlijke visschotel.

Verse vis op de Mercado Central in Santiago de Chile, Chili

IJs in alle smaken in Centro

Veel Chilenen zijn dol op ijs. Dat is maar goed ook, want al die ijssalons vormen een mooie afwisseling in het straatbeeld van Centro, een wijk die verder voornamelijk uit schoenenwinkels te bestaan.

Voor het volgens locals allerlekkerste ijs moet je bij Emporio La Rosa zijn, waar al het ijs zelf gemaakt wordt. Dat ijs verschijnt dan ook in smaken en combinaties die niet altijd voor de hand liggen. Wat dacht je van drie bolletjes chocolate peperoncino, pistacho en piña thai? Of heb je liever papaya, limón menta albahaca en dulce de leche? Voor een veiligere optie kun je natuurlijk ook gewoon voor een zelfgemaakt chocoladeijsje kiezen. Deze fantastische ijssalon vind je op Merced en vanuit hier wandel je makkelijk met je ijsje het levendige Parque Forestral in. 

IJs bij Emporio La Rosa in Santiago de Chile, Chili

Santiago’s street food: hotdogs en hamburgers

Liefhebber van fastfood? Dan ben je in Chili zonder twijfel op de juiste plek. In heel Santiago zijn talloze zaken waar je terecht kunt voor een snelle completo (een hot dog met mayonaise, tomaat, uit, augurk en bijvoorbeeld avocado) of een hamburguesa. Dit kan in een stalletje op straat of bij een van de vele ketens, maar ook in hippe restaurants. Maar waar je het ook eet, je krijgt hoe dan ook veel vlees en vaak een enorme keuze aan toppings en (pittige!) salsa’s.

Hamburgers in Santiago de Chile, ChiliBellavista

Wanneer je het Parque Forestral in oostelijke richting uitloopt en de brug over de Rio Mapocho oversteekt, beland je in Barrio Bellavista. Het hart van deze kleurrijke en levendige wijk is de Pío Nono, de straat die je langs vele restaurants en cafés uiteindelijk naar het Mariabeeld op Cerra San Cristóbal brengt. Overdag maakt deze straat een wat trieste indruk, maar in de avond komt de straat tot leven en speelt zich in deze buurt het uitgaansleven af. De wat meer upperclass restaurants en bars liggen rond Patio Bellavista, waar je met een cocktail in je hand kunt genieten van live muziek en een relaxte sfeer.

Restaurant Galindo in Bellavista in Santiago de Chile, Chili

Op veel plekken kun je typisch Chileense gerechten als Pastel de Choclo (een pastei van mais en veel vlees) of  Lomo a lo Pobre (friet, ui, ei en …wederom veel vlees) eten. Vooral in restaurant Galindo gelegen aan Dardignac in Bellavista kan dit heel goed en voor verrassend weinig geld. Dit restaurant staat wel in de Lonely Planet, dus de kans is klein dat je hier de enige toerist zult zijn.

Street art in Bellavista in Santiago de Chile, Chili

Pio Nono in Bellavista in Santiago de Chile, Chili

Hou je van een meer edgy omgeving? Loop dan de Pío Nono af in de richting van de dierentuin en de kabelbaan die je naar het Parque Metropolitano brengt. In de bars aan het eind van de Pio Nono maken de cocktails plaats voor enorme flessen goedkoop bier. De rauwe sfeer maakt deze wijk juist ook overdag de moeite waard om te bezoeken. Veel gebouwen zijn in slechte staat en ontkomen niet aan de street artists die de wijk met graffiti omtoveren tot een kunstzinnig openluchtmuseum.

Gepubliceerd op 8 december 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Chili  |  Hotels in Chili  |  Huurauto Chili  |  Reisgids Chili  |  Vaccinaties Chili  |  Groepsreis Chili  |  Individuele rondreis Chili

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie