TAIWAN

Street food, markten en tempels in leefbaar Taipei

Straat in Taipei, Taiwan

Een hoge kwaliteit van leven, betaalbare zorg en vriendelijke bevolking: Taiwan is door expats verkozen tot beste land om te wonen. Hoofdstad Taipei voegt daar nog érg goed street food, bijzondere tempels en drukke markten aan toe. Reden genoeg dus voor een bezoekje aan Taipei – ter voorbereiding vind je hier alvast enkele highlights. 

Taipei 101

Hoog op de lijst bij een bezoek aan de hoofdstad Taipei staat vaak één ding: de 508 meter hoge Taipei 101. Sinds het van de troon gestoten is door de Shanghai tower en de Burj Khalifa in Dubai is het niet meer het hoogste gebouw van de wereld. Hoog is het echter nog steeds.

Naast de hoogte vertoont Taipei 101 nog meer gelijkenissen met de Burj Khalifa. Zo vind je onderin een gigantisch winkelcentrum met foodcourt en wordt van de lift naar de 89e verdieping een ware belevenis gemaakt. Verrassend genoeg is het uitzicht dat je boven hebt niet de voornaamste attractie. Vaak is er namelijk te veel smog voor een indrukwekkend uitzicht. Indrukwekkender is de enorme, bolvormige wind damper die als bescherming dient bij stormen en aardbevingen.

Het mooiste zicht op de 101 zelf heb je op Elephant Mountain. Een korte, maar steile klim brengt je naar de perfecte fotolocatie. Zeker bij zonsondergang zult je hier niet de enige fotograaf zijn. Als je vanuit hier over de stad kijkt zie je dat er in Taipei, voor een Aziatische metropool, opvallend weinig wolkenkrabbers staan.

Skyline van Taipei, Taiwan

Kleine tempel in Taipei, Taiwan

Chiang Kai-Shek Memorial

Taiwan heet officieel Republiek China en wordt door veel staten niet erkend als onafhankelijk land. Veel Chinezen zien Taiwan als een afvallige provincie. Dit heeft alles te maken met Chiang Kai-Shek, of kortweg CKS. Hij werd door Mao Zedong verdreven van het vasteland van China en is vervolgens samen met zijn volgers neergestreken op dit eiland in de Oost-Chinese Zee. Na zijn dood in 1975 verrees in het centrum van Taipei een enorm monument ter nagedachtenis aan deze leider. Mooi is het zeker niet, indrukwekkend wel.

Aan het gigantische Liberty Square liggen ook de National Concert Hall en het National Theater. De 88 trappen aan het einde van het plein leiden naar de Memorial Hall. Onder het toeziend oog van CKS vindt er elk uur een wisseling van de wacht plaats.

Weg naar Chiang Kai Shek Memorial in Taipei, Taiwan

innen bij Chiang Kai Shek Memorial in Taipei, Taiwan

Tempels in Taipei

Overigens was CKS niet de eerste ‘bezetter’ van deze ‘Chinese provincie’. Ver voor zijn tijd werd Taiwan een tijd bezet door Nederland en Spanje. De Japanners heersten er van 1895 tot 1945. In het straatbeeld en de eetcultuur zie je dan ook veel Japanse, maar ook Chinese en Westerse invloeden terug.

Ook op het gebied van religie is Taiwan een mix van invloeden. Zo kun je in Taipei boeddhistische tempels (zoals Longshan), daoistische tempels (zoals Qingshan, Cixian en Tien-Ho) en taoistische tempels (zoals Bao’an, Xingtian en Xiahai) bezoeken. De meeste bezochte tempel is de Longshan Temple, ook wel de Drakenbergtempel genoemd.

Mijn eigen favoriet is een tempel uit nóg een andere stroming: de schitterend gelegen Confucius Temple. Daar ben je nog slechts enkele stappen verwijderd van de rustgevende Bao’an Temple, een goed voorbeeld van een tempel die nog net niet opgeslokt wordt in zijn stadse omgeving.

Confucius Tempel in Taipei, Taiwan

Biddende mensen in tempel in Taipei, Taiwan

Taipei’s Night Markets

Op de belangrijke wegen van Taipei staat het verkeer vaak vast en tijdens het spitsuur is het doorgaans persen in de metro. Daarbuiten is Taipei voor een Aziatische miljoenenstad echter opvallend rustig. Een uitzondering daarop zijn de befaamde avondmarkten. Taipei kent talloze night markets waar je goedkoop, veilig en soms toch een tikje avontuurlijk kunt eten.

De bekendste en door toeristen meest bezochte is Shilin Night Market. Met een bubble tea in de hand kun je je in de vele straatjes vergapen aan souvenirs, shrimp fishing (ja, echt), en allerlei gefrituurde of gegrilde stukjes dier (is het vlees? is het vis?). Andere bekende avondmarkten zijn Ningxia, Xinyi, Yongkang Street en Lishui Street.

Drukte op Night Market in Taipei, Taiwan

Night market in Taipei, Taiwan

Restaurants op Night Market in Taipei, Taiwan

Din Tai Fung

In Taipei mag je ook andere bezienswaardigheden zoals het hippe Creative Park, het havenstadje Tamsui en de warmwaterbaden van Beitou niet missen. Een attractie die misschien minder voor de hand ligt is dumpling restaurant Din Tai Fung. Maar geloof mij: het is een absolute topper.

Wat ooit klein begon, is nu uitgegroeid tot een wereldwijde keten van restaurants. Alleen al in Taipei tref je daarom meerdere vestigingen, inclusief een in de Taipei 101. De gestoomde dumplings worden door een leger koks met de hand de gemaakt en smaken fantastisch. Vanwege de grote populariteit zijn wachttijden van een uur eerder regel dan uitzondering. Gelukkig kun je tijdens het wachten al je bestelling doorgeven. Als je eindelijk aan de beurt bent, kun je daardoor al snel genieten van de je xiaolongbao – de befaamde dumplings. Binnen 15 tot 20 minuten sta je weer buiten. Het is een knap staaltje Aziatische gastvrijheid: efficiënt, snel en goed.

Als ik Taipei na een verblijf van twee weken weer verlaat, moet ik concluderen dat de expats gelijk hebben. Taipei is een leefbare metropool: niet overvol, met perfect georganiseerd openbaar vervoer, grote natuurparken, heerlijk en goedkoop eten en een hoge levensstandaard. Giet daar een sausje van Chinese, Japanse en Westerse invloeden overheen en je hebt een bruisende stad die je echt een keer zelf moet ervaren.

Koks bij Din Tai Fung in Taipei, Taiwan

Dumplings in Din Tai Fung in Taipei, Taiwan

Hoe reis je naar Taipei?

Vluchten naar Taipei

Vanuit Amsterdam vliegt KLM rechtstreeks naar Taoyuan airport in Taipei. Ook China Airlines, de luchtvaartmaatschappij van Taiwan met de enigszins verwarrende naam, biedt rechtstreekse vluchten aan op dit traject. Daarnaast zijn er diverse maatschappijen waarmee je vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf met een overstap in bijvoorbeeld Shanghai naar Taipei kunt vliegen.

 


Rondreizen en overnachten in Taiwan

Taipei is natuurlijk ook een prima startpunt voor een rondreis door Taiwan. Als je wilt gaan backpacken, kun je hier vrij eenvoudig rondreizen met het openbaar vervoer. Dat is namelijk niet alleen in Taipei, maar in heel Taiwan goed geregeld. Tussen steden tijden regelmatig snelle treinen en aangezien Taiwan ook een goed georganiseerd busnetwerk kent, zijn ook bussen zijn een goede optie voor lange afstanden.

Net als het reizen, is ook overnachten in Taiwan geen enkel probleem. Taipei en de rest van Taiwan beschikken over hotels en andere accommodaties in alle prijsklassen.

Visum voor Taiwan

Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, hoef je geen visum te hebben om Taiwan in te mogen reizen. Een paspoort dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is, is voldoende. Je mag dan maximaal 90 dagen in Taiwan verblijven.

Laatst bijgewerkt op 23 april 2018

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie