ENGELAND

Oxford: eeuwenoude universiteitsstad boordevol filmlocaties

Het karakteristieke Radcliffe Camera in Oxford, Engeland

De straten van Oxford ademen geschiedenis. Al eeuwenlang haasten studenten zich hier over de ongelijke straatstenen naar hun colleges of drinken ze ales in donkere pubs. Hier loop je – met of zonder paraplu – langs de statige gebouwen van de colleges die samen de universiteit vormen. Binnen kijk je je ogen uit in de indrukwekkende zalen die het decor vormden voor enkele van de vele films die in Oxford opgenomen werden. Die films zorgden voor een flinke boost in het toerisme, maar ondanks de drukte is Oxford nog steeds een ideale stad voor een korte citytrip.

Om tien uur in de ochtend heeft zich voor de ingang van Christ Church College al een lange rij gevormd. Omdat wij al kaartjes via internet hebben gekocht, kunnen we gelukkig toch snel naar binnen. Vrijwel iedereen lijkt hetzelfde doel te hebben: zo snel mogelijk naar de trappen waar een scène van Harry Potter is opgenomen. En die trappen leiden naar de Great Hall, de eetzaal die als inspiratie diende voor Hogwarts’ Hall in de film. Net na tien uur staat hier al een file van mensen die zich vergapen aan de glas-in-lood-ramen en de portretten die de muren bedekken.

Niet alleen Harry Potter, maar ook Alice in Wonderland en Inspector Morse hebben Oxford duidelijk op de kaart gezet. In de zomer zorgt dat op veel plekken voor drukte. Gelukkig is die drukte vaak wel enigszins te omzeilen en zijn veel bezienswaardigheden in Oxford zo bijzonder dat je bijna vergeet dat je hier niet de enige bent.

University of Oxford

De universiteit van Oxford werd al in de elfde eeuw gesticht en mag zich daarmee één van de oudste ter wereld noemen. Het bijzondere aan deze universiteit is dat deze uit 38 onafhankelijke colleges bestaat. Je zou dus kunnen zeggen dat er maar liefst 38 universiteiten zijn die samen verenigd zijn in de University of Oxford.

Uitzicht op Christ Church College in Oxford, Engeland

Het Balliol College in Oxford, Engeland

De colleges zijn in de loop der eeuwen opgericht en beschikken allemaal over eigen grond en gebouwen. De architectuur van de gebouwen geeft een goed beeld van de tijd waarin een bepaald college is opgericht. Daardoor vind je in het compacte centrum van de universiteitsstad een bonte verzameling van statige gebouwen. De magie en historie die aan deze colleges kleven zorgen ervoor dat de gebouwen nauwelijks veranderen. Een wandeling door Oxford voelt dan ook als een wandeling door de middeleeuwen.

De meeste colleges kun je bezoeken. Bij sommige colleges betaal je een kleine entree om enkele plekken op het terrein te mogen bezoeken en bij andere colleges is een bezoek alleen mogelijk in combinatie met een rondleiding. Als je wilt weten wat je eigenlijk ziet, is het een goed idee om een georganiseerde stadstour te boeken waarin het bezoek aan één college is inbegrepen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld zelf bijvoorbeeld naar het beroemde Christ Church College gaan.

Christ Church College & Cathedral

Bij een bezoek aan Christ Church volg je een soort zo-ziet-u-alles-route. Deze route voert je langs het trappenhuis waar de scène is opgenomen waarin Harry Potter welkom wordt geheten aan Hogwarts. In de indrukwekkende eetzaal zie je in de glas-in-lood-ramen verwijzingen naar de karakters uit Alice in Wonderland.

Christ Church College & Cathedral in Oxford, Engeland

De eetzaal in Christ Church College & Cathedral in Oxford, Engeland

Je loopt via Tom Quad, de grote binnenplaats, naar de kathedraal. Daar nam een medewerker ons mee naar een plek die normaal gesproken niet toegankelijk is: de tuin waar Lewis Carroll op uitkeek en waar hij inspiratie vond voor Alice in Wonderland. De weg naar de uitgang brengt je nog langs enkele andere quads, waaraan ook gebouwen staan waarin studenten wonen.

| Reistip: Een bezoek aan Christ Church kost £8-10. Het is handig om vooraf tickets te kopen via de website van Christ Church. Mochten de tickets online uitverkocht zijn, dan is de kans groot dat je aan de kassa toch nog een kaartje kunt kopen. Ga hiervoor naar de kassa bij de Meadow Gate aan de Broad Walk.

Bodleian Library

De Bodleian Library is één van de oudste bibliotheken van Europa. Van élk boek dat in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgebracht, wordt een kopie in deze bibliotheek opgeslagen. Aangezien dit om behoorlijke aantallen gaat, strekt de bibliotheek zich uit tot elf verdiepingen onder de grond. De meeste mensen die de Bodleian Library bezoeken, komen echter voor de Divinity School en de Duke Humfrey’s Library.

Voor slechts £1 krijg je toegang tot de Divinity School. De zaal stamt uit de vijftiende eeuw en werd vroeger door de theologie-opleiding gebruikt voor colleges, examens en discussies. En om dan maar weer eens naar Harry Potter te verwijzen: deze zaal herken je misschien als het decor van de ziekenzaal en de plek waar Harry dansles kreeg.

Ingang van de Bodleian Library in Oxford, Engeland

Divinity School in Bodleian Library in Oxford, Engeland

Boven de Divinity Hall bevindt zich Duke Humfrey’s Library. Deze leeszaal met zijn oude en zeldzame boeken is onder andere gebruikt door schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis. De donkere, mystiek ogende bibliotheek was ook – niet geheel verrassend – het decor van de bibliotheek van Hogwarts. De Duke Humfrey’s Library kun je alleen bezoeken als je deelneemt aan een tour, die je vooraf kunt reserveren op de website van de Bodleian Library.Sheldonian Theatre

Aan de noordkant van de Bodleian Library vind je het beroemde Sheldonian Theatre. In dit statige theater uit 1668 worden lezingen, concerten en andere evenementen georganiseerd, maar het is ook de plek waar sinds 1668 elke student zijn of haar bul krijgt uitgereikt. Wanneer het theater niet in gebruik is, kun je het voor £3,50 bezoeken. Kijk op de website van het Sheldonian Theatre voor de actuele openingstijden.

Het Sheldonian Theatre in Oxford, Engeland

Hertford Bridge, de Bridge of Sighs

De Hertford Bridge lijkt sterk op de brug der zuchten in Venetië en is dan ook bekend onder de Bridge of Sighs. Hij vormt een verbinding tussen twee delen van Hertford College en is pas in 1914 gebouwd. Nieuwbouw dus, voor Oxfordse begrippen. Toch is de brug uitgegroeid tot één van de bekendste beelden van Oxford.

| Reistip: Loop onder de brug door en ga dan St. Helen’s Passage in. Aan het einde van dit smalle steegje kom je uit bij de goed verstopte Turf Tavern. Deze pub is misschien één van de oudste van het land. Al sinds 1381 zou er op deze plek bier worden geschonken.

Man bij de Hertford Bridge in Oxford, Engeland

Radcliffe Camera

Ten zuiden van de Bodleian Library vind je de uit 1749 daterende Radcliffe Camera. Ook dit bouwwerk behoort al sinds de opening tot de universiteit van Oxford en doet tot de dag van vandaag dienst als bibliotheek. De binnenkant kun je alleen bezoeken als je één van de opgeslagen werken wilt inzien, maar gelukkig is ook de omgeving al bijzonder. Zo kun je het fotograferen met op de achtergrond de Bodleian Library maar ook met het sprookjesachtige All Souls College.

Uitzicht op Radcliffe Camera vanaf St Mary the Virgin in Oxford, Engeland

All Souls College in Oxford, Engeland

Het mooiste uitzicht op Radcliffe Camera krijg je echter door de University Church of St Mary the Virgin te bezoeken. Voor £4 kun je namelijk de vele trappen van de toren bedwingen. Eenmaal boven word je beloond met het klassieke uitzicht over Oxford. Kijk voor de actuele openingstijden de website van St Mary the Virgin.

Meer Oxford?

Als je geen genoeg kunt krijgen van Oxfords bezienswaardigheden en nog steeds wat Britse ponden aan entree kunt missen, dan heeft Oxford nog meer in de aanbieding voor je citytrip. Zo kun je bijvoorbeeld het Oxford Castle & Prison, het Ashmolean Museum of Art and Technology, het History of Science Museum of het Museum of Natural History bezoeken. Gewoon bijkomen met een glas ale en fish & chips in de Covered Market kan natuurlijk ook, net zoals slenteren door al die oude straatjes en steegjes.

Stadstour

Zie je door de bomen het bos niet meer, met al die bezienswaardigheden in Oxford? Of heb je gewoon weinig tijd? Dan is een georganiseerde wandeltocht een prima optie. Dit is de makkelijkste manier om in twee uur tijd kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende aanbieders van wandeltochten. Naast de standaard tours bieden ze ook tours in filmthema aan. De tours verschillen nogal in kwaliteit en prijs. Bij sommige gratis tours verwacht de gids een flinke fooi, terwijl bij sommige betaalde tours geen fooi geaccepteerd wordt.

Hertford Bridge ofwel Bridge of Sighs in Oxford, Engeland

Radcliffe Camera in Oxford, Engeland

Wij kozen voor de officiële tour van £15 van Experience Oxfordshire. Deze kun je vooraf boeken via de website en een bezoek aan één van de colleges is inbegrepen. Op de dag zelf wordt bepaald welk college dat is. Wij gingen bijvoorbeeld naar het oudste college van Oxford, het in 1263 opgerichte Balliol College, maar het kan ook best dan je gids je meeneemt naar bijvoorbeeld Trinity College.

Vervoer naar Oxford

Oxford is op verschillende manieren bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld de Eurostar naar Londen nemen of naar Londen, Bristol of Birmingham vliegen. Vervolgens neem je de bus of de trein naar Oxford.

| Reistip: Een bezoek aan Oxford is goed te combineren met een bezoek aan de beroemde Cotswolds, waar je typisch Engelse dorpjes in typisch Engels landschap vindt. Hier kun je bijvoorbeeld in ruim een week de Cotswold Way wandelen.

Accommodatie in Oxford

Omdat we na al die oudheid ook wel leuk vonden om iets mee te krijgen van het hippere deel van Oxford, verbleven wij in een appartement in de wijk Cowley in Oost-Oxford. Dit is een gemengde wijk vol cafés en restaurants, die steeds populairder wordt. Wij boekten via Airbnb, maar ook via Booking.com vind je in Oxford voldoende accommodatie.

Gepubliceerd op 26 mei 2019

Start je reis hier: Vliegtickets Engeland  |  Treintickets Engeland  |  Flixbus Engeland  |  Huurauto Engeland  |  Hotels in Oxford  |  Reisgids Oxford

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie