VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN

Een overstap in Abu Dhabi: de 6 hotspots op een rij

Het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi

Vlieg je naar Zuid-Oost Azië of Australië? Dan is de kans groot dat je een overstap maakt in Doha, Dubai of Abu Dhabi. Hoewel een zo kort mogelijke overstap misschien aantrekkelijk lijkt, is het vaak de moeite waard om een iets langere stopover te maken. Zo kun je in Abu Dhabi in een halve dag al verrassend veel bezienswaardigheden afvinken, van de glimmende Etihad towers tot de enorme Sheikh Zayed moskee.

Abu Dhabi, het minder bekende broertje van Dubai, timmert de laatste jaren flink aan de weg. In tegenstelling tot het emiraat Dubai beschikt dit emiraat nog wél over olie, waardoor het lange tijd niet nodig was om over andere inkomstenbronnen na te denken. De afgelopen jaren is hier echter verandering in gekomen en ontwikkelt ook Abu Dhabi zich langzaam tot een magneet voor toeristen.

Bezienswaardigheden in Abu Dhabi

Daar waar Dubai het vooral moet hebben van de gigantische en luxe winkelcentra en ambitieuze bouwprojecten, ligt de focus van Abu Dhabi op meer typische toeristenattracties. Ook hierbij worden kosten noch moeite gespaard en is alleen het meest luxe goed genoeg. Zo is er in de afgelopen jaren gebouwd aan een vestiging van het Louvre, een attractiepark van Ferrari, een Formule 1 circuit en een waterpark.

Bij een korte overstap in Abu Dhabi is de kans echter groot dat je geen tijd (of zin!) hebt om uitgebreid de collectie van het Louvre te bezichtigen of alle attracties van Ferrari World af te werken. Gelukkig zijn er genoeg andere plekken waar je iets van Abu Dhabi ziet en die net een tikje authentieker zijn – al is ‘authentiek’ hier een relatief begrip. Wij vertellen je graag over zes bezienswaardigheden die wat ons betreft de moeite waard zijn!

| Vervoer in Abu Dhabi: Je kunt in Abu Dhabi met de bus rondreizen, maar het is dan wel even zoeken naar de juiste buslijnen en -haltes. Makkelijker (en niet heel duur) is het om taxi’s te nemen. Dat kan via Uber, maar je kunt er ook gewoon een aanhouden op straat. Ook kun je overwegen om op het vliegveld een auto te huren, zeker als je wat meer tijd hebt en bijvoorbeeld ook Dubai wilt bezoeken. Vind je het geen probleem om in een toeristenbus te zitten? Dan is de hop-on hop-off Big Bus Abu Dhabi ook een goede optie. Deze bus rijdt echter niet vanuit het vliegveld, dus je zult eerst een taxi moeten nemen naar de dichtstbijzijnde halte bij de Sheikh Zayed moskee.

#1 Blinkend goud in het Emirates Palace

Een hotel als bezienswaardigheid? Yes, in Abu Dhabi wel! Dit hotel is namelijk één en al luxe, met overal goud, kroonluchters en cappuccino’s met kamelenmelk en bladgoud. Een nachtje slapen in het Emirates Palace is voor de meeste mensen helaas niet weggelegd, maar gelukkig is bezoeken gratis. Meer hierover kun je lezen in ons eerdere blog over Abu Dhabi.

Wanneer je met eigen vervoer naar dit hotel gaat, moet je er rekening mee houden dat je in de buurt nergens op straat kunt parkeren. Rijd daarom gewoon naar de toegangspoort en leg uit dat je komt voor een bezoek. Je mag dan doorrijden en je auto in de parkeergarage tussen een Lamborghini en Maserati manoeuvreren.

| Accommodatie: We kunnen ons voorstellen dat je het wat veel vindt om honderden euro’s neer te tellen voor een nachtje in dit hotel. Vergaap je dus even aan de plaatjes van de suites op Booking.com en boek dan – als je in Abu Dhabi overnacht – gewoon een ander comfortabel hotel. Zo sliepen wij in het Grand Millennium Al Wahda, een vijfsterrenhotel met zwembad en valet parking, dat vaak toch gewoon betaalbaar is.

Blinkend goud in het Emirates Palace in Abu Dhabi

#2 Uitzicht over Abu Dhabi vanaf de Etihad Towers

Tegenover het Emirates Palace liggen de Etihad Towers, die glimmen in de hete Arabische zon en onderdak bieden aan onder andere ambassades en een luxe hotel. Gelukkig bleek er in het begrote budget van iets meer dan 500 miljoen euro voor deze vijf torens ook nog ruimte voor een uitzichtpuntje. Want een stad zonder observation deck is – zeker in de Verenigde Arabische Emiraten – natuurlijk ondenkbaar.

De ingang van het Observation Deck at 300 is in toren 2. Vanaf hier ga je naar de 74e verdieping om op een hoogte van 300 meter te genieten van het uitzicht over Emirates Palace en de rest van Abu Dhabi. De entreeprijs is 95 AED per persoon. Wil je vooraf al tickets reserveren of een bezoek combineren met een high tea, boek dan op deze website. Let op: er geldt een ‘smart casual’ dresscode. Die slippers en korte broek kun je dus beter even in je backpack laten zitten.

De Etihad Towers in Abu Dhabi

#3 Wandelen over Abu Dhabi’s corniche

Bij de Etihad Towers en het Emirates Palace begint ook de corniche (Corniche Road West). Aan deze promenade aan de waterkant vind je enkele parken en fonteinen. Dit is waar een belangrijk deel van het leven van inwoners van Abu Dhabi zich afspeelt: ze komen er om te fietsen, joggen of ontspannen op het strand. De stranden zijn schoon en bemand door strandwachten. Ook zin om tijdens je overstap even naar het strand te gaan? Houd er dan rekening mee dat de stranden zijn ingedeeld in verschillende delen voor families en singles waarvoor je entree moet betalen en een algemeen strand dat gratis toegankelijk is.

Wandelen over de corniche in Abu Dhabi

#4 Lunchen met verse vis in Al Mina

Aan het andere eind van Corniche Road (East) bevindt zich de oude haven, zeg maar het authentieke Abu Dhabi. Uiteraard kun je hier een bezoekje brengen aan de vismarkt, maar ook de haven zelf is de moeite waard. Hier liggen tientallen traditionele dhows aangemeerd en repareren de vissers hun netten. Hoewel dit gebied er misschien wat minder aantrekkelijk uitziet, is het een goede plek om ook even een iets minder opgepoetste kant van Abu Dhabi te zien. Ook kun je hier heerlijk lunchen bij een visrestaurant met over-the-top kitscherig decor: Al Dhafra.

Visnetten in Al Mina in Abu Dhabi

#5 Entertainment op Yas Island

Yas Island is een kunstmatig eiland dat volgebouwd is met attracties. Zelfs als je geen tijd hebt voor een bezoek aan Ferrari World en Yas Waterworld of als je weinig hebt met dit soort plekken, is het – zeker als je eigen vervoer hebt – best de moeite waard om hier naartoe te rijden. Zo kun je bijvoorbeeld even stoppen bij Yas Marina Circuit om naar het F1 circuit te kijken of er misschien wel zelf een rondje te rijden.

Het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi#6 De imposante Sheikh Zayed Grand Mosque

En dan last but not least het absolute hoogtepunt van Abu Dhabi: de Sheik Zayed moskee. In dit hagelwitte en majestueuze bouwwerk kunnen zo’n 40.000 mensen tegelijk bidden. Buiten de gebedstijden is het ook voor niet-moslims gratis toegankelijk. De actuele openingstijden vind je op de website van de Sheikh Zayed moskee. Houd er rekening mee dat je naar een belangrijke religieuze plek gaat, waar strenge kledingvoorschriften gelden. Blote armen en benen zijn vrouwen én mannen een no go. Gelukkig kun je bij de ingang een bedekkend gewaad lenen, waarmee je ook nog eens ontzettend elegant op de foto kunt.

| Leestip: Lees meer over de pracht en praal van de Sheikh Zayed Grand Mosque in ons eerdere blog.

De Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi bij avondlicht

Praktische informatie voor je overstap in Abu Dhabi

Visum voor de Verenigde Arabische Emiraten

Met een Nederlands of Belgisch paspoort hoef je vooraf geen visum te regelen om Abu Dhabi te bezoeken. Op het vliegveld krijg je vanzelf een gratis inreisvisum, op voorwaarde dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Het visum is in principe 30 dagen geldig en geldt voor alle emiraten van de VAE, waaronder ook Dubai.

Abu Dhabi combineren met Dubai of Oman

Abu Dhabi kun je eenvoudig combineren met een bezoek aan Dubai. Over de verbindingen tussen Abu Dhabi en Dubai kun je lezen in ons blog met de hoogtepunten van dit fascinerende emiraat. Een andere optie is om wat langer in het Midden Oosten te blijven hangen en ook de mooie natuur, oude forten en bruisende markten van Oman te bezoeken.

Gepubliceerd op 5 juli 2019

Start je reis hier: Vliegtickets Abu Dhabi  |  Hotels in Abu Dhabi  |  Huurauto Abu Dhabi  |  Reisgids Dubai & Abu Dhabi  |  Vaccinaties Dubai & Abu Dhabi  |  Individuele rondreis Dubai & Abu Dhabi

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie