VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN

Twee werelden van weelde in Abu Dhabi

Zijkant van de Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, VAE

Wie aan de Verenigde Arabische Emiraten denkt, denkt waarschijnlijk eerst aan Dubai. Maar zijn broertje – en de hoofdstad van de VAE – Abu Dhabi mag niet zomaar over het hoofd gezien worden. Om uit de schaduw te treden van de concurrent 157 kilometer noordelijker, worden er in Abu Dhabi voortdurend megalomane projecten gerealiseerd. De stad in het doorgaans wat conservatieve emiraat krijgt daardoor continu een ander gezicht.

De onstuitbare groei van Abu Dhabi is voor geen enkele reisgids of -blog bij te houden. Op Saadiyat Island wordt binnenkort een vestiging van het Louvre geopend en ook op Yas Island zijn de afgelopen jaren heel wat attracties verrezen. Je vindt er niet alleen Ferrari World, maar ook Waterworld en een Formule 1 circuit. Naast deze projecten van naam worden er voortdurend talloze andere architectonische hoogstandjes afgeleverd.

| Lees ook: Een overstap in Abu Dhabi: de 6 hotspots op een rij.

Gelukkig zijn er twee bezienswaardigheden die voorlopig in de top van Abu Dhabi’s must-see lijst zullen prijken: het Emirates Palace en de Sheikh Zayed Grand Mosque. Hoog tijd om – zonder het risico om achterhaald te worden – wat meer te laten zien van deze bouwwerken waar de rijkdom vanaf spat.

Emirates Palace

Een fortuin uitgeven aan een kamer om dit luxueuze hotel van binnen te zien? Niet nodig! Je kunt hier namelijk ook naar binnen als je geen hotelgast bent, al is het betreden van het terrein in dat geval iets minder eenvoudig. Grotere groepen worden bijvoorbeeld resoluut tegengehouden aan de toegangspoort van de oprijlaan. Je zo casual mogelijk gedragen is dus raadzaam.

Entree van het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi, VAE

Eenmaal onderaan de statige trappen, bij de verkoelende fontein, kun je de grandeur die het hotel uitstraalt op je in laten werken. Met een kostenplaatje van 3 miljard dollar was het zelfs duurder dan de bouw van de Burj Khalifa in Dubai. Alleen bij de bouw van Marina Bay Sands in Singapore wisten ze het nóg bonter te maken. Kortom, je mag best hoge verwachtingen hebben als je begint aan de klim naar de lobby van dit 7-sterren hotel.

Bij binnenkomst word je begroet door immense portretten van sjeiks, waaronder uiteraard de Vader des Vaderlands: sjeik Zayed. Eenmaal binnen kun je van verbijstering slechts drie dingen denken: (1) wat is dit belachelijk groot, (2) wat zie ik hier belachelijk veel marmer, (3) wat zie ik hier belachelijk veel goud.

Portretten van de sjeiks in het Emirates Palace Hote in Abu Dhabi, VAE

De salon van het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi, VAE

Zelfs op de toiletten is alles van goud en marmer. Het is bijna geen verrassing meer dat je hier verzekerd bent van twee man personeel die assistentie bieden bij het wassen en afdrogen van de handen. Ook stond er tot enkele tijd geleden een pinautomaat voor goudstaven in de lobby van Emirates Palace.

Hoewel veel delen van het hotel niet toegankelijk zijn, kun je wel het 1,3 kilometer lange privéstrand aanschouwen. Uiteraard is het hagelwitte zand hiervoor speciaal ingevlogen. Als je op het strand staat, kijk dan vooral ook even naar links. In de verte zie je dan het UAE Presidential Palace. Inderdaad, het kan allemaal nóg imposanter.

Het UAE Presidential Palace in Abi Dhabi, VAE

Sheikh Zayed Grand Mosque

Op bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten kun je om één man niet heen: Zayid bin Sultan al Nuhayyan. Deze sjeik uit Abu Dhabi, die al als emir aan de macht was toen de Britten zich in 1971 terugtrokken uit de regio, wordt gezien als één van de grondleggers van de VAE. Door zijn liberale leiderschap gingen de afzonderlijke emiraten meer samenwerken in plaats van elkaar voortdurend te bestrijden in de diverse conflicten tussen stammen. Ook de welvaart die ontstond na de vondst van een van de grootste olievoorraden van de wereld heeft ongetwijfeld aan zijn populariteit bijgedragen. Onder Zayed’s autoritaire regime ontpopten de woestijndorpjes Dubai en Abi Dhabi zich razendsnel tot moderne, rijke steden.

Heden ten dage zijn talloze gebouwen en instanties in de VAE naar hem vernoemd en zowel op straat als in vrijwel alle gebouwen zul je zijn portret zien. In 2004 overleed Zayed en werd hij opgevolgd door Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Inderdaad, de financier en naamgever van de toren uit Dubai.

Op weg naar grote moskee kun je vragen of de chauffeur even door de wijk wil rijden waar de familie van de huidige emir woont. Elke zoon, dochter, neefje, nichtje en vrouw heeft hier de beschikking over een riant onderkomen. Maar helaas: ‘no pictures!’.

Voorkant van de Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, VAE

De bouw van de moskee werd door Zayed gestart en uiteindelijk in 2007 opgeleverd. Met een capaciteit van 40.000 personen behoort hij tot de grootste moskeeën ter wereld. Hoewel je zelf kunt rondwandelen door de moskee is het raadzaam om aan te sluiten bij een toer of zelf een gids te boeken.

Onze gids is een boomlange Emirati, die helaas wat vertraagd is omdat hij nog even bij zijn moeder op de koffie was. Met ontzag en een vleugje humor vertelt hij over de bouw en de gebruiken in deze hagelwitte, marmeren moskee. Bij het Sheikh Zayed Mausoleum, de laatste rustplek van Zayed zelf, wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week live de Koran gereciteerd. Let wel op dat je, indien je geen moslim bent, de moskee niet mag bezoeken tijdens gebedstijden. En uiteraard draag je respectvolle kleding.

Galerij van de Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, VAE

Kroonluchter in de Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, VAE

Hoe kom je er?

Van Dubai naar Abu Dhabi

Om vanuit Dubai in Abu Dhabi te komen, kun je op het Al Ghubaiba busstation in Dubai bus E100 nemen. Deze bus vertrekt meerdere keren per uur, maar kan erg druk zijn. Buiten de stad, bij Ibn Battuta Mall kun je ook bus E101 nemen, die elk halfuur vertrekt en vaak een stuk rustiger is. Meer informatie over de bussen en de exacte vertrektijden vind je op de website van RTA. De rit duurt zo’n twee uur en beide bussen brengen je naar het busstation in Abu Dhabi.

In Dubai worden ook diverse dagtours aangeboden waarbij je bij je hotel opgehaald wordt en stopt bij verschillende bezienswaardigheden in Abu Dhabi.

| Lees ook: De mooiste plekken van Dubai: van glimmende gebouwen tot relaxte stranden.

Met de taxi vanuit Dubai naar Abu Dhabi? Dat kan ook, hoewel dit natuurlijk wel een duurdere optie is. Tenzij je iets anders weet af te spreken, kun je ervan uitgaan dat de taxichauffeur je naar het busstation in Abu Dhabi brengt.Vliegen naar Abu Dhabi

Ga je niet eerst naar Dubai? Dan kun je natuurlijk ook gewoon meteen naar Abu Dhabi International Airport vliegen. Dit is de thuishaven van Etihad Airways en zowel deze maatschappij als KLM bieden rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam aan.

Vervoer in Abu Dhabi

Het metronetwerk van Abu Dhabi is helaas nog under construction, maar gelukkig heeft de stad een erg goed busnetwerk en rijden er voldoende betaalbare taxi’s rond.

Waar overnacht je in Abu Dhabi?

In Abu Dhabi zijn een heleboel hotels te vinden, van ultiem luxe tot relatief goedkoop. Wij verbleven in het Grand Millennium Al Wahda, een hotel dat best luxe is, maar toch prima betaalbaar.

Gepubliceerd op 15 september 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Abu Dhabi  |  Hotels in Abu Dhabi  |  Huurauto Abu Dhabi  |  Reisgids Dubai & Abu Dhabi  |  Vaccinaties Dubai & Abu Dhabi  |  Individuele rondreis Dubai & Abu Dhabi

Meer lezen?

3 Reacties

 • Reageren
  Anna
  4 oktober 2016 om 13:29

  Het ziet er prachtig uit!

 • Reageren
  Me over ME Travel
  8 december 2017 om 17:55

  Heel leuk geschreven en mooi in beeld gebracht! En die oprijlaan bij het Emirates Palace…Niet met groepen binnenlopen. Doet me denken aan een hele bijzondere ervaring die ik had toen ik met een gedeukte witte Nissan als onderdeel van een kolonne van VIPs bij de poort aanklopte … Ik moet er toch eens een stukje over schrijven.

  • Reageren
   Travelosophy
   12 december 2017 om 20:44

   Dank je! En dat klinkt als een goed verhaal, dus ik ben benieuwd naar je stukje daarover!

  Plaats een reactie