OEZBEKISTAN

Backpacken in Oezbekistan: praktische informatie

Uitzicht over Khiva, Oezbekistan

Wil jij een rondreis maken langs Khiva, Bukhara en Samarkand, de indrukwekkende Oezbeekse steden aan de Zijderoute? Doen! Oezbekistan is geen moeilijk land om rond te reizen, maar er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit blog lees je alles wat je moet weten over je visum, vervoer, accommodatie en andere praktische dingen over backpacken in Oezbekistan. 

Visum voor Oezbekistan

First things first: voor Oezbekistan heb je een visum nodig. Het leek er even op dat de visumregels voor Oezbekistan vanaf 1 april 2017 versoepeld zouden worden. Met een Nederlands paspoort zou je dan voor een verblijf tot 30 dagen geen visum meer nodig hebben en met een Belgisch paspoort alleen als je jonger bent dan 55 jaar. Volgens de laatste berichten is deze verandering echter uitgesteld tot 2021.

Voor nu heb je voor een reis naar Oezbekistan dus gewoon een visum nodig. Hiervoor kun je uiteraard een visumdienst inschakelen. Je kunt dit echter ook zelf regelen, maar dan is het wel de moeite waard om je even goed te verdiepen in de (regelmatig veranderende) regels. Hieronder alvast een korte samenvatting van deze regels voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort.

Char Minar in Bukhara, Oezbekistan

Fietsend jongetje in Bukhara, Oezbekistan

Visum voor Oezbekistan met een Nederlands paspoort

Er is in Nederland geen Oezbeekse ambassade, dus als je je visum al voor vertrek wilt regelen, zul je naar Brussel moeten afreizen. Op de website van de Oezbeekse ambassade in Brussel vind je hier meer informatie over. Omdat er in Nederland geen ambassade is, kun je echter ook visa on arrival krijgen bij aankomst op het vliegveld in Tashkent. Voor visa on arrival heb je een Letter of Invitation (LOI) nodig, ook wel Visa Support genoemd. Een Oezbeekse reisorganisatie kan dit voor je regelen.

| Reistip: Je kunt tegenwoordig ook een e-visum voor Oezbekistan aanvragen via de Uzbekistan e-visa website. Daarvoor heb geen LOI nodig en je ontvangt je visum binnen enkele dagen. De website is wel nog behoorlijk buggy, dus lees even de tips op Caravanistan om te zien hoe je met de bugs kunt omgaan en wat de voorwaarden voor e-visa zijn. ]

Mocht je kiezen voor visa on arrival, dan heb je dus een LOI nodig. Je kunt via verschillende websites losse LOI kopen, maar als je (een deel van) je reis bij een reisorganisatie boekt, krijg je het er vaak bij. Omdat je sowieso moet kunnen aantonen dat je al je overnachtingen geboekt hebt, hebben wij dit laten doen door een reisorganisatie hier in Nederland. Zij hebben contacten met een Oezbeekse organisatie en kunnen daarom bij een hotelboeking dus meteen een LOI regelen. Voor de aanvraag van zo’n LOI moet je allerlei informatie aanleveren, zoals een kopie van je vliegtickets en een werkgeversverklaring.

Hoewel we de informatie over visa on arrival niet erg duidelijk vonden, besloten we om het erop te gokken. We stonden in alle vroegte in een enorme mensenmassa op het vliegveld in Tashkent, waar het visumloket nog niet open was: de persoon die daarover ging lag namelijk nét even te slapen. Achter de douane zagen we onze backpacks al rondcirkelen over de band en we wisten niet of onze papieren wel echt klopten. Daardoor werden we toch wel een beetje nerveus. Dat bleek gelukkig niet nodig! Toen de man eenmaal uitgeslapen was, kregen we al snel onze stempels en kon onze reis beginnen.

Visum voor Oezbekistan met een Belgisch paspoort

Met een Belgisch paspoort kun je ook kiezen tussen e-visa of een visum van de Oezbeekse ambassade in Brussel. Let wel op dat je je visum echt voor vertrek moet regelen, want Visa on Arrival is voor mensen met een Belgisch paspoort niet beschikbaar, omdat er in België een Oezbeekse ambassade is.

Vervoer in Oezbekistan

Treinen

Reizen door Oezbekistan met de trein kan prima. Wij namen bijvoorbeeld een nachttrein van Tashkent naar Urgench, om vanuit daar een taxi te nemen naar Khiva. Het uitzicht dat we ’s avonds hadden leek verdacht veel op dat in de ochtend, dus we vermoeden dat we landschappelijk gezien weinig gemist hebben. We hadden best een comfortabele reis in een coupé die we deelden met twee Oezbeekse vrouwen.

Het was nóg comfortabeler geweest als de airco gewerkt had, of als het niet net toevallig juli was, of natuurlijk als we niet urenlang door de woestijn reden. Je kunt niet alles hebben. Ook op andere trajecten zijn treinen een goede optie, zeker als je een liefhebber bent van Oezbeekse films op vol volume.

| Update: Tickets voor de trein kun je sinds kort online reserveren via UzRailway, al schijnt ook deze website nogal instabiel te zijn.

Reizen per trein in Oezbekistan

Metro in Tashkent, Oezbekistan

Shared taxi’s

Naast treinen zijn shared taxi’s een handig vervoermiddel. Dat zijn (meer of minder officiële) taxi’s die vaak een vaste bestemming hebben en vertrekken als ze vol zitten. Je hoeft meestal geen tijd af te spreken en je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar mensen die de taxi met je willen delen. Taxi’s overkomen je eigenlijk een beetje, ons althans wel.

Meestal vertrekken shared taxi’s op een vaste plek net buiten de stad, aan het begin van de snelweg naar hun bestemming. Vaak is er een onderscheid tussen taxi’s die binnen de stad rijden en taxi’s die lange afstanden rijden. Als je in het centrum in een taxi stapt en de plaats noemt waar je naartoe wil, word je waarschijnlijk vanzelf naar de vertrekplaats van shared taxi’s gebracht.

Daar aangekomen moet je even in de goed-opletten modus. Voor je het weet ligt je bagage in de taxi van een chauffeur waarmee je nog geen prijs afgesproken hebt en vertrekt hij direct, zonder op medepassagiers te wachten, in de hoop dat je zelf de volle prijs betaalt. Als je dat hebt weten te voorkomen (of meestal oplossen) kunnen de ongemakkelijke (want oude auto, want slechte wegen, want veel te veel mensen met veel te veel bagage, want hitte…) maar stiekem ook wel erg leuke uren beginnen.

Kalon Mosque in Bukhara, Oezbekistan

Oude auto bij medressa in Bukhara, Oezbekistan

Vervoer naar Oezbekistan

De meeste mensen zullen Oezbekistan binnenkomen op Tashkent International Airport. Vanuit Amsterdam vlieg je bijvoorbeeld met Aeroflot (overstap in Moskou) of Turkish Airlines (overstap in Istanbul) in zo’n 10 uur naar Tashkent. Vergelijkbare vluchten vind je vanuit Brussel en Düsseldorf.

Sinds maart 2018 kun je met Turkish Airlines ook naar Samarkand vliegen. Voor nu kan dat echter alleen nog op dinsdag en donderdag, maar dat kan in de toekomst zomaar veranderen.



Accommodatie in Oezbekistan

In Oezbekistan zul je vooral in officiële hotels of guesthouses verblijven. Homestays zijn namelijk niet of maar zeer beperkt toegestaan en aangezien je bij het verlaten van het land registratiepapieren moet laten zien van al je overnachtingen, zijn de regels niet zo makkelijk te negeren. Maar niet getreurd, want er zijn erg mooie slaapplekken te vinden. Er zijn luxe hotels met zwembad, maar ook veel karakteristieke guesthouses vol versieringen en mooie binnenplaatsen.

Hotel in Bukhara, Oezbekistan

Binnenplein hotel in Bukhara, Oezbekistan

Grote sommen geld

De munteenheid in Oezbekistan is de Oezbeekse som (UZG). De som speelt helaas wel een beetje hard-to-get. Pinautomaten zijn er in Oezbekistan weinig en als je er al een vindt (bijvoorbeeld in een hotel in Tashkent), is de kans groot dat hij nét even buiten werking is.

Om aan geld te komen kun je beter wisselen, neem dus een stapel euro’s of eventueel dollars (in perfecte staat!) mee. Tot september 2017 was de zwarte markt aantrekkelijker dan de officiële wisselkantoortjes. Omdat op de zwarte markt niet de officiële wisselkoers werd aangehouden, kreeg je daar zo’n 30% meer. En in Oezbeekse som is dat een behoorlijke stapel. Tijdens ons bezoek in 2014 kreeg je voor 100 dollar namelijk zo’n 300.000 som en in september 2017 wat dit al opgelopen tot 800.000 som.

Zoals te lezen is op Caravanistan, heeft de Oezbeekse overheid met ingang van september 2017 de zwarte markt echter onaantrekkelijk gemaakt door de vaste wisselkoers sterk te verhogen. Dit betekent dat je nu meer Oezbeekse som voor je Amerikaanse dollars krijgt dan voorheen. Je bent nu dus wel verplicht om naar een bank of officieel wisselkantoor te gaan. Ook zijn er biljetten met een hogere waarde verschenen, wat heel wat ruimte in je bagage zal schelen.

Stapel geld in Oezbekistan

Betalen in Oezbekistan

Eten en drinken

Net als in veel andere landen in Centraal-Azië ontkom je ook in Oezbekistan niet aan de spiezen met gegrild vlees. Eet je liever minder vlees, dan is vaak een rijk gevulde groentesoep, het deeggerecht manti of het nationale rijstgerecht plov het alternatief. Helemaal vleesvrij zal het echter niet zijn. Reken bij een verblijf in Oezbekistan ook op grote hoeveelheden tomaat, uit, dille en koriander.

Alcohol is in Oezbekistan niet overal goed verkrijgbaar. Maar tijdens ons verblijf hartje zomer en in een immense hitte waren wij erg blij als we in de schaduw op het terras van een van de vele theehuizen konden genieten van koud appelsap. Aan kleine verpakkingen doen ze echter niet zo veel in Oezbekistan, dus hou er rekening mee dat je bijvoorbeeld een literpak appelsap of een tweeliterfles cola krijgt geserveerd.

Theehuis in Oezbekistan

Nationaal gerecht plov, Oezbekistan

Meer Centraal-Azië?

Wij combineerden onze reis door Oezbekistan met een reis door buurland Kirgizië. Vanuit Tashkent namen wij een shared taxi naar het in het oosten gelegen Fergana. Daar staken wij de grens over naar het Kirgiese Osh (Osj / Oš). Lees hier onze blogs over reizen door Kirgizië.

Laatst bijgewerkt op 22 november 2018

Meer lezen?

6 Reacties

  • Reageren
    Yvon
    16 april 2018 om 18:39

    Hoi,

    Leuk om te lezen!! Ik wil deze zomer naar Kirgizië/Oezbekistan en waarschijnlijk beginnen in Kazachstan. Vorig jaar ben ik al in Kirgizië en Kazachstan geweest. Weet je hoe het zit als je met de trein van Kazachstan naar Oezbekistan gaat? Qua paspoort en visum?

    Dankjewel alvast!!
    Yvon

    • Reageren
      Travelosophy
      17 april 2018 om 17:19

      Hoi Yvon,
      Dank je! Leuk om te horen dat je naar Kirgizië en Oezbekistan gaat, fijn vooruitzicht! Ik weet helaas niet hoe het met visa zit als je per trein de grens tussen Kazachstan en Oezbekistan oversteekt. Ik weet alleen dat visa on arrival in Oezbekistan alleen mogelijk is als je binnenkomt op Tashkent Airport, dus dat zal in elk geval geen optie zijn. Dat betekent dus dat je je visum voor Oezbekistan al van tevoren moet hebben en dan zal het op het station of in de trein wel gecontroleerd worden. Ik kan me voorstellen dat hierover op caravanistan.com wel meer te vinden is, dus misschien kun je daar eens kijken! Ik wens je in elk geval alvast een hele mooie reis!
      Groetjes,
      Lieke

  • Reageren
    kb
    8 augustus 2018 om 15:50

    Sinds 18 juli 2018 heeft Oezbekistan het electronic entry E-visa gelanceerd.

    Website : e-visa.gov.uz
    1 entry
    30 dagen geldig
    Geldig 90 dagen na uitgifte
    $20 USD

    • Reageren
      Travelosophy
      8 augustus 2018 om 18:36

      Bedankt voor de informatie! We zullen binnenkort de procedure even wat beter bekijken om dit blog te updaten. Heb je toevallig ervaring met het aanvragen van deze e-visa?

      • Reageren
        kb
        8 augustus 2018 om 19:34

        Nee geen ervaring mee. Ik ben vorige week bij de ambassade geweest in Brussel om een visum te regelen. Ik had de reis toch al gemaakt dus heb ik het meteen geregeld het duurde 20 minuten en kost € 80 . De meneer van het consulaat zei dus dat sinds 18 juli 2018, een toeristenvisum online geregeld kan worden voor $ 20 USD. Na aanmelding via de speciale website ontvang je binnen 2-3 werkdagen een mail met het E-visa.

        • Reageren
          Travelosophy
          8 augustus 2018 om 20:16

          Ah, dat is goed om te weten! Bedankt voor de aanvulling en alvast een goede reis 🙂

    Plaats een reactie