OEZBEKISTAN

Backpacken in Oezbekistan: praktische informatie

Uitzicht over Khiva, Oezbekistan

Wil jij een rondreis maken langs Khiva, Buchara en Samarkand, de indrukwekkende Oezbeekse steden aan de Zijderoute? Lees hier dan meer over de praktische kant van backpacken in Oezbekistan!

Visum voor Oezbekistan

First things first: voor Oezbekistan heb je een visum nodig. Het leek er even op dat de visumregels voor Oezbekistan vanaf 1 april 2017 versoepeld zouden worden. Met een Nederlands paspoort zou je dan voor een verblijf tot 30 dagen geen visum meer nodig hebben en met een Belgisch paspoort alleen als je jonger bent dan 55 jaar. Volgens de laatste berichten is deze verandering echter uitgesteld tot 2021.

Voor nu heb je voor een reis naar Oezbekistan dus gewoon een visum nodig. Hiervoor kun je uiteraard een visumdienst inschakelen. Je kunt dit echter ook zelf regelen, maar dan is het wel de moeite waard om je even goed te verdiepen in de (regelmatig veranderende) regels. Hieronder alvast een korte samenvatting van deze regels voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort.

Char Minar in Bukhara, Oezbekistan

Visum voor Oezbekistan met een Nederlands paspoort

Er is in Nederland geen Oezbeekse ambassade, dus als je je visum al voor vertrek wilt regelen, zul je naar Brussel moeten afreizen. Op de website van de Oezbeekse ambassade in Brussel vind je hier meer informatie over. Omdat er in Nederland geen ambassade is, kun je echter ook een Visa on Arrival krijgen bij aankomst op het vliegveld in Tashkent. In beide gevallen heb je een Letter of Invitation (LOI) nodig, ook wel Visa Support genoemd. Een Oezbeekse reisorganisatie kan dit voor je verzorgen.

Je kunt vaak een losse LOI kopen (bijvoorbeeld via Caravanistan), maar als je (een deel van) je reis bij een reisorganisatie boekt, krijg je het er vaak bij. Omdat je sowieso meestal moet kunnen aantonen dat je al je overnachtingen geboekt hebt, hebben wij dit laten doen door een reisorganisatie hier in Nederland. Zij hebben contacten met een Oezbeekse organisatie en kunnen daarom bij een hotelboeking dus meteen een LOI regelen. Voor de aanvraag van zo’n LOI moet je allerlei informatie aanleveren, zoals een kopie van je vliegtickets en een werkgeversverklaring.

Hoewel we de informatie over visa on arrival niet erg duidelijk vonden, besloten we om het erop te gokken. We stonden in alle vroegte in een enorme mensenmassa op het vliegveld in Tashkent, waar het visumloket nog niet open was: de persoon die daarover ging lag namelijk nét even te slapen. Achter de douane zagen we onze backpacks al rondcirkelen over de band en we wisten niet of onze papieren wel echt klopten. Daardoor werden we toch wel een beetje nerveus. Dat bleek gelukkig niet nodig! Toen de man eenmaal uitgeslapen was, kregen we al snel onze stempels en kon onze reis beginnen.

Vrouwen op de markt van Tashkent, Oezbekistan

Visum voor Oezbekistan met een Belgisch paspoort

Met een Belgisch paspoort is de aanvraag van een visum voor Oezbekistan al wat makkelijker. Je hebt namelijk géén LOI nodig om via de ambassade in Brussel een visum te krijgen. Je moet, net als mensen met een Nederlands paspoort, wel heel wat informatie aanleveren. Hierover lees je op de website van de Oezbeekse ambassade in Brussel. Let wel op dat je je visum echt voor vertrek moet regelen, want Visa on Arrival is voor mensen met een Belgisch paspoort niet beschikbaar.

Vervoer in Oezbekistan

Treinen

Je kunt in Oezbekistan prima met de trein reizen. Wij namen bijvoorbeeld een nachttrein van Tashkent naar Urgench, om vanuit daar een taxi te nemen naar Khiva. Het uitzicht dat we ’s avonds hadden leek verdacht veel op dat in de ochtend, dus we vermoeden dat we landschappelijk gezien weinig gemist hebben. We hadden best een comfortabele reis in een coupé die we deelden met twee Oezbeekse vrouwen.

Het was nóg comfortabeler geweest als de airco gewerkt had, of als het niet net toevallig juli was, of natuurlijk als we niet urenlang door de woestijn reden. Je kunt niet alles hebben. Ook op andere trajecten zijn treinen een goede optie, zeker als je een liefhebber bent van Oezbeekse films op vol volume.

Kalon Mosque in Bukhara, Oezbekistan

Shared taxi’s

Naast treinen zijn shared taxi’s een handig vervoermiddel. Dat zijn (meer of minder officiële) taxi’s die vaak een vaste bestemming hebben en vertrekken als ze vol zitten. Je hoeft meestal geen tijd af te spreken en je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar mensen die de taxi met je willen delen. Taxi’s overkomen je eigenlijk een beetje, ons althans wel.

Meestal vertrekken shared taxi’s op een vaste plek net buiten de stad, aan het begin van de snelweg naar hun bestemming. Vaak is er een onderscheid tussen taxi’s die binnen de stad rijden en taxi’s die lange afstanden rijden. Als je in het centrum in een taxi stapt en de plaats noemt waar je naartoe wil, word je waarschijnlijk vanzelf naar de vertrekplaats van shared taxi’s gebracht.

Daar aangekomen moet je even in de goed-opletten modus. Voor je het weet ligt je bagage in de taxi van een chauffeur waarmee je nog geen prijs afgesproken hebt en vertrekt hij direct, zonder op medepassagiers te wachten, in de hoop dat je zelf de volle prijs betaalt. Als je dat hebt weten te voorkomen (of meestal oplossen) kunnen de ongemakkelijke (want oude auto, want slechte wegen, want veel te veel mensen met veel te veel bagage, want hitte…) maar stiekem ook wel erg leuke uren beginnen.

Uitzicht op Hotel Uzbekistan in Tashkent, Oezbekistan

Accommodatie in Oezbekistan

In Oezbekistan zul je vooral in officiële hotels of guesthouses verblijven. Homestays zijn namelijk niet of maar zeer beperkt toegestaan en aangezien je bij het verlaten van het land registratiepapieren moet laten zien van al je overnachtingen, zijn de regels niet zo makkelijk te negeren. Maar niet getreurd, want er zijn erg mooie slaapplekken te vinden. Er zijn luxe hotels met zwembad, maar ook veel karakteristieke guesthouses vol versieringen en mooie binnenplaatsen.

Hotel in Bukhara, Oezbekistan

Geld

De munteenheid in Oezbekistan is de Oezbeekse Som (UZG). De som speelt helaas wel een beetje hard-to-get. Pinautomaten zijn er in Oezbekistan weinig en als je er al een vindt (bijvoorbeeld in een hotel in Tashkent), is de kans groot dat hij nét even buiten werking is.

Om aan geld te komen kun je beter dollars inwisselen, neem dus een stapel dollars (in perfecte staat!) mee. Tot september 2017 was de zwarte markt aantrekkelijker dan de officiële wisselkantoortjes. Omdat op de zwarte markt niet de officiële wisselkoers werd aangehouden, kreeg je daar zo’n 30% meer. En in Oezbeekse som is dat een behoorlijke stapel. Tijdens ons bezoek in 2014 kreeg je voor 100 Dollar namelijk zo’n 300.000 Som en in september 2017 is deze koers al opgelopen tot 800.000 Som.

Zoals te lezen is op de website Caravanistan, heeft de Oezbeekse overheid met ingang van september 2017 de zwarte markt echter onaantrekkelijk gemaakt door de vaste wisselkoers sterk te verhogen. Dit betekent dat je nu meer Oezbeekse Som voor je Amerikaanse Dollars krijgt dan voorheen. Je bent nu dus wel verplicht om naar een bank of officieel wisselkantoor te gaan. Ook zijn er biljetten met een hogere waarde verschenen, wat heel wat ruimte in je bagage zal schelen.

Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2017

Lees ook

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter