KIRGIZIË

Backpacken in Kirgizië: zo doe je dat!

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (26)

Indrukwekkende natuurgebieden, vriendelijke mensen en steden die herinneren aan de Sovjetgeschiedenis, dat is Kirgizië, ook wel Kyrgyzstan genoemd. Wij reisden er ruim twee weken rond, beseffende dat het eigenlijk veel te kort was. Wil jij ook gaan backpacken in dit bijzondere land? Wij hebben alvast wat praktische wetenswaardigheden voor je op een rij gezet.

Reizen door Kirgizië. Je zou er misschien niet snel aan denken. Toch is het mogelijk én erg leuk! In ons blog Rondreizen in Kirgizië: langs bergen, yurts en Sovjetsteden geven we jou een korte indruk over wat dit land zo interessant maakt. Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je ook graag wilt weten waar je zoal slaapt, hoe je van A naar B kunt reizen en of je eigenlijk een visum nodig hebt. Laten we met dit laatste beginnen!

Heb ik een visum nodig als ik ga backpacken in Kirgizië?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig vrij simpel. Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort? Dan heb je geen visum nodig voor een reis naar Kirgizië. Let er wel op dat je paspoort tot 6 maanden na vertrek uit Kirgizië geldig moet zijn.

Hoe kom ik in Kirgizië?

Vliegen naar Bishkek

De meeste mensen die naar Kirgizië reizen, vliegen naar hoofdstad Bishkek. Een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam (of Brussel, of Düsseldorf) zul je niet vinden, maar gelukkig zijn er diverse maatschappijen die je met een tussenstop naar Bishkek kunnen brengen. Zo vliegen zowel Turkish Airlines als Aeroflot regelmatig naar Bishkek.

Van Oezbekistan naar Kirgizië

Als je een langer stuk van de Zijderoute aflegt, is de kans groot dat je vanuit Oezbekistan de grens oversteekt naar Kirgizië. Zelf namen wij de grensovergang tussen Andijon in Oezbekistan en Osh in Kirgizië. Het schijnt hier soms druk te kunnen zijn, maar in de meeste gevallen is deze grensovergang redelijk probleemloos.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (24)

Hoe kan ik rondreizen in Kirgizië?

Het vervoer in Kirgizië is op z’n best basic te noemen. Auto’s met 450.000 kilometer op de teller, pech onderweg en en hobbelen over stoffige wegen: het hoort er allemaal bij. Als je gaat backpacken kun je het beste bussen, marshrutka’s of (gedeelde) taxi’s nemen. Op de meeste plekken hoef je dit niet van tevoren te plannen, want als je niet zomaar officieel vervoer kunt vinden, dan hoef je maar langs de weg te gaan staan om te ontdekken dat elke auto een taxi is.

Laat je ook niet afschrikken als de auto die stopt al behoorlijk vol zit, want op magische wijze weten mensen elke keer toch weer een manier te vinden om net genoeg plaats te maken voor jou en je bagage. Met een beetje geluk krijg je ook nog een schattig Kirgizisch kindje op schoot. Comfortabel is anders, maar het levert wel mooie ervaringen op!

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (9)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (43)

Waar slaap ik als ik ga backpacken in Kirgizië?

In Kirgizië zijn lang niet overal hotels te vinden. Gelukkig maar, want overnachten in homestays is eigenlijk veel leuker! Je slaapt dan bij families thuis, in één van hun gastenkamers of gewoon in één van de kinderkamers. Reken in elk geval op weinig luxe of warm water. Bij de meeste homestays vindt je naast het woonhuis volgens goed gebruik een yurt. In deze tent serveren ze hun gasten het vaak verrassend lekkere eten.

In bijna alle iets grotere plaatsen zijn kantoortjes te vinden van CBT, community based tourism. Dit is een organisatie die vooral lijkt te bestaan uit een aantal mensen die een klein beetje Engels spreken en hiermee toeristen willen helpen. Ga bij aankomst in een plaats op zoek naar de lokale CBT, want daar kunnen ze meteen een slaapplek en bijvoorbeeld een taxi of een gids voor een trekking voor je regelen.

| Reistip: Een absolute must tijdens een reis door Kirgizië is overnachten in een traditionele yurt. Zoals je in dit blog kunt lezen, deden wij dit aan het schitterende maar afgelegen Song Kul meer.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (29)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (45)

Hoe kom ik aan geld in Kirgizië?

In Kirgizië betaal je met de Kirgizische Som (KGS). Hoewel er op veel plekken pinautomaten te vinden zijn, kan pinnen best een uitdaging zijn. Als je een flink bedrag wilt pinnen, bijvoorbeeld voor een trekking, kan het zomaar gebeuren dat je meer nodig hebt dan er in de pinautomaat zit. Voor je het weet word je dan door een taxichauffeur van bank naar bank gesleept, in de hoop dat je uiteindelijk voldoende geld verzameld hebt.Wat is de beste reisperiode voor Kirgizië?

De beste periode om in Kirgizië rond te reizen is tussen mei en september. Niet alleen vanwege het weer, maar ook omdat dit de periode is dat families doorbrengen in hun yurts op de zomerweiden. In deze periode kun je bij veel van deze families verblijven en bijvoorbeeld trekkings of paardrijtochten maken. In lager gelegen gebieden, zoals Bishkek, kan het in de zomermaanden wel behoorlijk warm zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om in het voorjaar of najaar door Kirgizië te reizen, maar dan zul je al wat minder opties en meer kou hebben. De periode van november tot maart is niet aan te raden. Het kan dan erg koud worden en delen van het land zijn onbereikbaar vanwege sneeuw.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (20)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (57)

Reisroute door Centraal-Azië

In onze blogs Reisroute Kirgizië: Van Andijon naar Karakol en Reisroute Kirgizië: een zware trekking naar Ala Kol en levendig Bishkek kun je meer lezen over de route wij in Kirgizië volgden. Wij combineerden onze reis door Kirgizië met een reis door buurland Oezbekistan. Vanuit Tashkent maakten wij hier een reis langs drie beroemde steden aan de oude Zijderoute: Khiva, Bukhara en Samarkand. Lees hier onze blogs over ons reis door Oezbekistan.

Laatst bijgewerkt op 2 juni 2017

Meer lezen?

9 Reacties

 • Reageren
  Femke
  17 september 2017 om 13:57

  Heerlijk om te lezen! Ik krijg er helemaal zin van om te gaan 🙂
  Hoelang zijn hebben jullie de tijd genomen voor jullie reis door Kirgizie en Oezbekistan? En kon je als koppel veilig rondreizen?

  Groetjes Femke

  • Reageren
   Travelosophy
   17 september 2017 om 18:37

   Haha, leuk om te horen! Wij vonden Kirgizië ook echt een leuk land om rond te reizen. We hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld, ook in Oezbekistan niet. Ik moest er juist even aan wennen dat we af en toe alles maar gewoon moesten laten gebeuren en dat alles dan wel goed kwam. Het is natuurlijk altijd goed om de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken even te checken, maar laat je vooral niet te snel bang maken. Wij hebben Kirgizië en Oezbekistan vooral als hele fijne, gastvrije landen ervaren. Wij hebben er trouwens ruim 3 weken rondgereisd, maar je kunt er ook makkelijk meer tijd doorbrengen.

   Mocht je ook gaan, dan alvast veel plezier!

   Groetjes,
   Lieke

 • Reageren
  susan Teixeira
  16 februari 2018 om 10:13

  Goed verhaal zeg. Zijn jullie ook vrouwen alleen tegengekomen? en is dat mogelijk volgens jullie?
  En laatste vraag: worden er ook tourtjes aangeboden zodat ik alleen geen auto zou hoeven huren om mooie plekken te zien?

  Groetjes, Susan.

  • Reageren
   Travelosophy
   17 februari 2018 om 17:17

   Dank je! Goeie vraag, volgens mij zijn we eigenlijk geen vrouwen alleen tegengekomen. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk is, omdat ze in Kirgizië waarschijnlijk niet zo gewend zijn aan vrouwen die alleen rondreizen en omdat je veel op vrij afgelegen plekken zult zijn. Toch denk ik dat het wel kan. Wij hadden bijvoorbeeld hele goede ervaringen met CBT. Zij regelen allerlei tours en zullen ook echt wel met je meedenken over wat wel of niet kan. Ook kunnen ze bijvoorbeeld taxi’s regelen en zorgen dat je die kunt delen met andere toeristen. En dat zal vast ook kunnen met meerdaagse tours. Het enige risico dat je dan loopt is dat je misschien één of meerdere dagen zult moeten wachten om te kunnen vertrekken, omdat er gewoon niet zoveel toeristen zijn. Je zou natuurlijk wel al van tevoren contact op kunnen nemen om misschien al iets vast te leggen. Mocht je inderdaad die kant op gaan, dan horen we heel graag meer over je ervaringen als vrouw alleen, want daar zijn we erg benieuwd naar! Het voordeel van Kirgizië is dat mensen zich al snel over je ontfermen en dat je niet zomaar aan je lot overgelaten zult worden 🙂
   Groetjes,
   Lieke

 • Reageren
  Jeffrey
  24 april 2018 om 18:00

  Wij zitten op dit moment in Kirgizië, zijn hier vorige week aangekomen en zijn aan de slag gegaan als vrijwilligers in Cholpon-Ata. Wij hebben hier vorige week een Canadese vrouw (45-50 jaar) als gast gehad in het hostel, zij reist ook alleen. Dat kan prima!

  Precies wat Lieke hierboven ook aangeeft: de mensen zullen zich snel over je ontfermen. Je merkt een groot verschil in de vriendelijkheid en gastvrijheid tussen de mensen uit Kirgizië en Kazachstan, vinden wij.

 • Reageren
  Sonja Vonk
  21 augustus 2018 om 11:33

  Dag beste reizigers,
  Ik vertrek 3 september 2018 naar Kirgizië om de spelen voor nomaden mee te maken!
  Ik reis alleen als vrouw en ik heb begrepen dat dit goed te doen is!
  Vraagje, is het handig om een som sommen mee te nemen? En zijn dollars ook handig?

  • Reageren
   Travelosophy
   21 augustus 2018 om 18:23

   Hallo Sonja,
   Wat leuk dat je naar de nomadenspelen gaat, dat lijkt me heel bijzonder om mee te maken!
   Wij hadden in Kirgizië dollars bij ons en hebben een paar keer gewisseld bij een bank of wisselkantoortje als pinnen niet lukte. Dat lijkt me eigenlijk handiger dan een vergelijkbaar bedrag in som meenemen, al is het maar omdat je anders met een flinke stapel briefgeld rond zou lopen. Op sommige plekken zijn ze wel kritisch op dollars, dus zorg dat je nette briefjes bij je hebt.
   Goede reis alvast en veel plezier!
   Lieke

 • Reageren
  Astrid
  7 mei 2019 om 18:52

  Hallo Kirgistan liefhebbers,
  Wij willen in aug./sept. Naar Kirgizie reizen. Weet iemand wanneer de nomadenspelen zijn?
  En over dat pinnen en dollars….. kunnen we op luchthaven Bishkek wisselen, Osh en in Karakol?

  • Reageren
   Travelosophy
   9 mei 2019 om 16:09

   Hallo Astrid,
   Wat een fijn vooruitzicht! Volgens mij worden de World Nomad Games één keer in de twee jaar gehouden, dus de volgende keer is helaas pas in 2020. Wat pinnen en wisselen betreft: er zijn voldoende banken en pinautomaten in Bishkek, Osh en Karakol, dus dit moet geen probleem zijn. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een pinautomaat niet werkt of een bank op dat moment niet kan wisselen, maar dan zijn er in deze steden dus genoeg andere opties.
   Alvast veel plezier!
   Groetjes, Lieke

  Plaats een reactie