BRAZILIË

Wat je niet mag missen in kleurrijk Brazilië

Toekan in Brazilië

Brazilië wordt steeds populairder als bestemming voor backpackers. En terecht, want dit enorme land heeft heel wat moois te bieden: kosmopolitische steden, groene regenwouden, sfeervolle koloniale stadjes en hagelwitte stranden. Wil je ook een rondreis maken door het zuidelijke deel van Brazilië? Dan moeten deze vijf plekken in elk geval op je route liggen!

Koloniaal Paraty

Aan Braziliës rijkbegroeide Costa Verde, halverwege Rio de Janeiro en São Paulo, ligt het mooie koloniale stadje Paraty. Het heeft een kleurrijke centrum met kerkjes en pleinen uit lang vervlogen tijden. Door de ontspannen en artistieke sfeer is het een heerlijke plaats om een aantal dagen door te brengen. Je kunt hier overnachten in een traditionele pousada, een klein hotel dat vaak gerund wordt door een familie.

Straatje in koloniaal Paraty, Brazilië

Haven van koloniaal Paraty, Brazilië

En dat is nog niet alles. Voor de kust liggen namelijk nogal wat idyllische eilandjes. Vanuit Paraty kun je heel eenvoudig een bootje regelen om je naar één of meer van deze eilandjes te brengen voor een dagje zwemmen, zonnen en snorkelen.

Bruisend Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad van contrasten: tussen stad en jungle, tussen feest en geweld, maar vooral ook tussen arm en rijk. Het ene moment lig je in het luxe Ipanema tussen de hippe Carioca’s op het strand, het andere moment volg je een gids door de favela Rocinha, waar drugsbendes met de politie strijden om de macht. Beide kanten horen echt bij Rio en samen maken ze het juist zo’n bijzondere stad.

Gekleurde huizen in fevala Rocinha in Rio de Janeiro, Brazilië

Wat Rio nóg bijzonderder maakt, is zijn spectaculaire ligging. Dit kun je het best zien vanaf één van de bekende uitzichtpunten: bovenop de Corcovado berg bij het beeld van Cristo Redentor of op de Pão de Açúcar, de suikerbroodberg. Vanuit hier zie je hoe Rio’s wijken gebouwd zijn tegen hoge heuvels, met bovenaan groene natuurgebieden en onderaan prachtige stranden.

Op de iconische stranden van Copacabana en Ipanema kun je, met een caipirinha in je hand, zien hoe het strandleven door de Brazilianen tot een kunst verheven is. Mooie mensen spelen beachvolley in minuscule badkleding, ijdele Carioca’s laten hun zongebruinde huid nóg een tintje bruiner worden en kinderen uit de favela’s spelen voetbal.

Uitzicht over Rio de Janeiro vanaf Pao de Azucar, Brazilië

Uitzicht op de baai van Rio de Janeiro vanaf Pao de Azucar, Brazilië

Wil je een dansje wagen? Dan kun je terecht in de levendige uitgaanswijk Lapa. Deze wijk is via de prachtige trappen Escadaria Selarón verbonden met de koloniale wijk Santa Teresa.

Watervallen van Iguaçu

Allereerst een waarschuwing: als je deze watervallen gezien hebt, kunnen andere watervallen eigenlijk alleen nog maar onbeduidende stroompjes lijken. Wát een water en wát een kracht.

De beroemde Cataratas do Iguaçu zijn een uitgebreid netwerk van watervallen op de grens met Argentinië. Om ze vanaf de mooiste uitzichtpunten te kunnen bekijken moet je echt één dag aan de Braziliaanse kant en één dag aan de Argentijnse kant doorbrengen. Vanaf de Argentijnse kant loopt een pad naar de indrukwekkende ‘Garganta del Diablo’, de Duivelsmond.

Foz do Iguazu Falls Watervallen, Brazilië

Watervallen van Foz do Iguazu Falls, Brazilië

Dieren spotten in de Pantanal

Tijdens een rondreis door Brazilië is het ook absoluut de moeite waard om een paar dagen door te brengen in de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld. Dit unieke gebied staat bekend om zijn enorme collectie aan flora en vooral fauna – je vindt hier niet alleen kaaimannen, apen en vele soorten vogels, maar bijvoorbeeld ook gordeldieren, jaguars, capibara’s en anaconda’s.

Toekans in de Pantanal, Brazilië

Moerasland in de Pantanal, Brazilië

Je kunt hier overnachten in één van de vele fazenda’s en deelnemen aan allerlei excursies. Als je enigszins avontuurlijk ingesteld bent, heb je hier opties te over. Stap in een bootje voor een tochtje over de rivier om toekans, jabiru’s en reuzenotters te spotten, wandel rond met een cowboy die apen lokt door oergeluiden te maken of maak een ritje op een paard. Hongerig? Dan kun je piranha’s gaan vissen voor het avondeten.Relaxen op Ilha Grande

Aan het eind van je reis nog een paar dagen relaxen op een tropisch eiland? Dat kan op het mooie Ilha Grande, niet ver van Rio de Janeiro. Op het eiland rijden geen auto’s en het grootste deel is beschermd natuurgebied.

Baai op Ilha Grande, Brazilië

Je kunt hier naar een oude gevangenis wandelen waar Braziliës zwaarste criminelen zaten of genieten één van de vele mooie, witte strandjes aan de azuurblauwe zee. Om deze stranden te bereiken kun je een bootje regelen of een wandeling maken door de jungle, tussen de aapjes door.

Dus als je gaat backpacken in Brazilië, dan ben je met deze mooie plekken op je route alvast verzekerd van een onvergetelijke reis!

Gepubliceerd op 10 augustus 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Brazilië  |  Hotels in BraziliëHuurauto Brazilië  |  Reisgids Brazilië  |  Vaccinaties Brazilië  |  Groepsreis Brazilië  |  Individuele rondreis Brazilië

Meer lezen?

2 Reacties

 • Reageren
  Rowan
  14 oktober 2016 om 17:50

  Wat een prachtige foto’s allemaal! Brazilië lijkt mij een prachtig land! Daarnaast hou ik echt van dit soort kleurrijke plekken, daar word je toch spontaan vrolijk van?!

  • Reageren
   Travelosophy
   14 oktober 2016 om 20:06

   Dank je! Brazilië is inderdaad ontzettend en mooi en kleurrijk 🙂

  Plaats een reactie