NOORWEGEN

Arctische winter op de Noorse Lofoten

Noorwegen Lofoten Winter (6)

Witte, besneeuwde pieken rijzen op uit de ruwe, donkergrijze zee. Hoewel het er soms even op lijkt dat het winterse landschap al zijn kleur heeft verloren, zorgen houten huizen in overtuigend rood voor een bijzonder contrast. Hier op de Noorse Lofoten kun je wintersporten, op zoek gaan naar het noorderlicht of simpelweg genieten van al het moois om je heen. Aan het eind van een koude dag zoek je de warmte van je eigen rode huisje weer op. Zo hoort de winter te zijn!

Eilandengroep boven de poolcirkel

De Lofoten is een eilandengroep in de Noorse Zee, net voor de kust van Noorwegen en ruim boven de poolcirkel. Je ziet hier heel veel zee en heel veel bergen, die samen verrassend afwisselende uitzichten opleveren. In het landschap liggen karakteristieke vissersdorpjes met gekleurde huizen rond havens en rekken waarop stokvis te drogen hangt. Als je geluk hebt zie je zo nu en dan een zeearend boven de fjorden zweven.

Noorwegen Lofoten Winter (9)

Veel mensen bezoeken de Lofoten in de zomer. En niet zonder reden, want het is er dan ontzettend mooi. Het is de perfecte periode om er te gaan wandelen, kamperen, vissen en zwemmen in de fjorden. Gelukkig is er tijd genoeg om te genieten van alle indrukwekkende uitzichten, want tussen eind mei en half juli gaat de zon nooit onder.

Lofoten in de winter

Maar er is meer, want als de meeste toeristen na het hoogseizoen de eilanden weer verlaten, verandert het landschap van de Lofoten in een winterwonderland van formaat. Een laag sneeuw bedekt het gras en het water in de meren kleurt ijsblauw als het langzaam bevriest.

Noorwegen Lofoten Winter (2)

Noorwegen Lofoten Winter (1)

Zelfs als je niet van wintersport houdt, is dit een perfecte winterbestemming. De eilanden zijn verbonden via bruggen, waardoor je met de auto kunt rijden tot het plaatsje Å, in het zuidwesten van de Lofoten. Je komt dan langs plaatsen als Svolvær, Henningsvær en Reine. Hier leefden inwoners oorspronkelijk van de visserij, maar inmiddels is het toerisme een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Maar om nu te zeggen dat het bruisende steden geworden zijn? Mwah, niet echt. Gelukkig maar, want daarvoor kwam je natuurlijk niet. Toch is het wel fijn dat er enkele winkels en restaurants te vinden zijn. Ook is er zelfs een aantal musea, zoals het Lofotr Vikingmuseum en het Lofoten Museum, waar je meer te weten kun komen over de regio en de traditionele manier van leven.

Noorwegen Lofoten Winter (3)

Noorwegen Lofoten Winter (5)

Overnachten kun je op de Lofoten in traditionele vissershutjes, rorbuer genoemd. Dit zijn kleine, houten hutjes die vaak direct aan de zee liggen en comfortabel ingericht zijn. Wij verbleven bijvoorbeeld twee nachten in Nyvågar Rorbuhotell, een prima uitvalsbasis om rond te rijden over de eilanden en ’s avonds op zoek te gaan naar het noorderlicht.

Noorwegen Lofoten Winter (8)

Noorwegen Lofoten Winter (10)

In winter zijn de dagen in het hoge noorden kort, in de periode van begin december tot begin januari is het zelfs de hele dag donker. De dagen worden echter ook snel weer langer, dus in februari heb je én winter én licht.Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar vliegvelden op de Lofoten, zoals Leknes Airport. Wel kun je bijvoorbeeld via Oslo naar Leknes, Bodø of Narvik vliegen. Vanuit Bodø varen er veerboten naar bijvoorbeeld Svolvær en vanuit Narvik rijden er bussen naar verschillende plaatsen op de Lofoten.

Noorwegen Lofoten Winter (7)

Noorwegen Lofoten Winter (4)

Wij kwamen vanuit het Zweedse Kiruna met de trein aan in Narvik en huurden daar een auto. Vanwege de vrijheid die je met een eigen auto hebt, is deze optie zeker aan te raden. En omdat de wegen vaak bedekt zijn met een laag ijs, is het ook wel fijn om te weten dat huurauto’s voorzien zijn van de verplichte spikes. Dan voelt zo’n ijzige weg ineens best veilig.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2018

Start je reis hier:  Hotels in Lofoten  |  Reisgids Lofoten  |  Vliegtickets Lofoten  |  Huurauto Lofoten  |  Fly & Drive Lofoten  |  Groepsreis Lofoten

2 Reacties

  • Reageren
    De reisblogs v/d week - #86 - Expedia Blog
    25 november 2016 om 10:28

    […] Bart en Lieke van reisblog Travelosophy zijn er in de winter geweest en vertellen erover in een blog. Als je de foto’s ziet krijg je het al koud, maar mooie plaatjes zijn het […]

  • Plaats een reactie