JAPAN

6x Fascinerend Tokyo voor beginners

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (10)

Hipper dan hip en boordevol tradities. Enorm druk en verrassend stil. Dingen die elkaar lijken uit te sluiten, komen in Tokyo samen. Dat maakt de Japanse hoofdstad soms onbegrijpelijk, maar altijd fascinerend. Wil je tijdens een rondreis door Japan een poging doen om Tokyo te begrijpen? Wij zetten 6 highlights op een rijtje die je alvast enkele kanten van veelzijdig Tokyo laten zien.

#1 Tsukiji vismarkt

In de Japanse keuken is een hoofdrol weggelegd voor vis. Niet verrassend dus dat de grootste vismarkt ter wereld in Tokyo te vinden is. De Tsukiji vismarkt is de plek waar de beste sushirestaurants van Tokyo hun inkopen doen. Er is een ‘inner market’ waar grote veilingen plaatsvinden en waar je als toerist pas na 9 uur naar binnen mag. Op de ‘outer market’ vind je vooral kraampjes en restaurantjes: dé plek voor een sushi-ontbijt!

Eén van de belangrijkste onderdelen van de Tsukiji vismarkt is de tonijnveiling. Hier wisselen enorme tonijnen voor indrukwekkende bedragen van eigenaar. Om hierbij te zijn moet je wel al in de vroege uurtjes op de markt zijn, zoals je ook kunt lezen in dit blog over het bezoeken van de tonijnveiling.

| Update: de inner market is sinds oktober 2018 helaas gesloten en verhuisd naar de Toyosu Market. Hier vindt nu ook de veiling plaats, al kun je deze als toerist alleen nog achter glas bekijken. De outer market is nog gewoon open, dus je kunt nog steeds op de Tsukiji market terecht voor heerlijke sushi.

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (5)

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (8)

#2 Met de monorail naar Odaiba Beach

Voor uitzicht op wereldstad Tokyo kun je terecht in diverse hoge gebouwen. Zo kun je een bezoekje brengen aan het observation deck van Tokyo’s rode eiffeltoren, de Tokyo Tower, of aan dat van Tokyo’s hoogste gebouw, de Tokyo Skytree.

Voor een nog bijzonderder uitzicht neem je echter de Yurikamome Line monorail naar het strand van Odaiba. Odaiba is een eiland in de baai van Tokyo, met daarop winkelcentra, restaurants én zijn eigen vrijheidsbeeld. Als de avond valt, zie je vanuit het strand de mooie Rainbow Bridge oplichten voor Tokyo’s indrukwekkende skyline.

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (21)

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (17)

#3 Maid Cafés in Akihabara

Op zoek naar de enigszins bizarre kant van Tokyo? Bezoek dan één van de typisch Japanse maid cafés. Wij bezochten bijvoorbeeld het @Home maid café. Drankjes in alle kleuren van de regenboog worden hier geserveerd door ‘dienstmeisjes’ die je aanspreken met ‘master’ of ‘mistress’.

De ‘maids’ zetten hun schattigste stemmetjes op en zingen en dansen voor je. Tegen betaling mag je met je favoriete maid op de foto of een spelletje spelen. In het café zitten vooral mannen, maar van prostitutie is geen sprake. Als je naar een uur weer naar buiten gedirigeerd wordt, begrijp je nog minder van de Japanse cultuur dan van tevoren.

Veel maid cafés zijn te vinden in de wijk Akihabara, Tokyo’s electric town. Deze wijk vol neonreclames, electronicawinkels en over-the-top speelhallen is het centrum van de otaku subcultuur en de bijbehorende fascinatie (of obsessie) voor amine en manga. Ook is dit een goede plek om je uit te leven op Japans all time favorite: karaoke!

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (15)

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (13)

#4 Conveyor belt sushi

Sushi, dat eet je toch in een all-you-can-eat-restaurant waar je op een lijstje aankruist wat je wil eten? Niet in Japan! Hier eet je de heerlijkste nigiri en uramaki bijvoorbeeld aan de bar van een piepklein restaurantje of in een conveyor belt restaurant.

In sommige conveyor belt restaurants kun je je sushi naar keuze zelf van de lopende band pakken, in andere bestel je via een tablet en komt je bestelling vanzelf over de band naar jouw tafel. Iedereen zit naast elkaar naar zijn eigen schermpje te turen. Gezellig? Dat misschien niet, maar wel érg Japans en vaak relatief goedkoop.

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (3)

#5 Georganiseerde chaos op de Shibuya Crossing

Een kruispunt als toeristische hotspot? Jep! De Shibuya crossing is naar verluid namelijk het drukste voetgangerskruispunt ter wereld. Vanuit Starbucks of een andere plek in één van de omliggende gebouwen kun je zien hoe zich telkens opnieuw een mensenmassa vormt bij de stoplichten. Zodra de stoplichten op groen springen, raken honderden voeten het zebrapad. Enkele seconden later is de mensenmassa weer verdwenen, in alle rust. Genoeg overstekende mensen gezien? Dan kun je in de levendige wijk Shibuya ook prima winkelen en heerlijk eten.

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (1)

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (19)

#6 Drukte en rituelen bij de Senso-ji tempel

Tokyo is zo’n moderne stad dat je soms even vergeet dat er verspreid door de stad ook veel prachtige traditionele bouwwerken te vinden zijn. Zo vind je niet ver van Tokyo Station het Imperial Palace, het keizerlijke paleis met zijn prachtige tuinen. In de wijk Shibuya (inderdaad, van de Shibuya crossing) ligt de Meiji Shrine, één van Japans belangrijkse shinto tempels.

Het meest bezocht is echter de boeddhistische Senso-ji tempel in de wijk Asakusa. Als je door de toegangspoort loopt, kom je in een drukke straat terecht. Daar zigzag je tussen de fotograferende Japanners door, langs souvenirwinkels en kraampjes waar street food verkocht wordt. Aan het eind van deze straat doemt de prachtige, felrode tempel op, waar mensen allerlei rituelen uitvoeren voordat ze zich naar het altaar begeven om offers te brengen.

Bezienswaardigheden in Tokyo, Japan (9)Meer Japan?

De kans is klein dat je alleen voor een korte citytrip naar Tokyo gaat. In ons blog Reisroute door Japan: in 3 weken langs eeuwenoude tempels en moderne steden beschrijven wij de route die wij tijdens onze reis door Japan hebben afgelegd. Een bijzonder onderdeel van deze trip was de beklimming van hét icoon van Japan: Mount Fuji. In het blog Mount Fuji beklimmen: filewandelen op de iconische vulkaan van Japan lees je meer over deze ervaring en hoe ook jij naar de top van deze vulkaan kunt wandelen.

Laatst bijgewerkt op 22 november 2018

Meer lezen?

2 Reacties

 • Reageren
  Elisa | Lies rond de wereld
  11 februari 2017 om 15:43

  Leuk om te lezen! Wij gaan over 1,5 maand naar Japan en maken dan een reis van 2 weken. Zin in! 🙂

  • Reageren
   Travelosophy
   13 februari 2017 om 09:23

   Dank je! Wat leuk dat jullie binnenkort naar Japan gaan. Waarschijnlijk is dat dan tijdens de sakura toch? Dat lijkt me echt heel mooi om een keer mee te maken, veel plezier alvast!

  Plaats een reactie