LETLAND

Van paleis tot Sovjetbunker: vijf dagtrips vanuit Riga

Dagtrips vanuit Riga - Sovjetbunker in Ligatne 2

Met zijn historische gebouwen en fijne cafés en restaurants is de oude binnenstad van Riga is absoluut een bezoek waard. Maar als je even genoeg art nouveau architectuur, cocktailbars of vrijgezellenfeesten gezien hebt, dan is het goed om te weten dat er in de omgeving van Riga nog veel meer te doen en te zien is. Tijdens een tripje van een (halve) dag sta je al in de natuur, tussen de kastelen of in een Sovjetbunker. In dit blog lees je meer over vijf bezienswaardigheden die je bezoek aan Riga nóg leuker maken.

Strand en wellness in Jūrmala

Slechts 20 kilometer ten westen van Riga ligt Letlands favoriete strandbestemming: Jūrmala. Die naam is eigenlijk een verzamelnaam voor de 14 dorpjes die – verscholen tussen groene naaldbossen – aan de 30 kilometer lange kustlijn liggen. De weg die deze dorpen met elkaar verbindt, voert je langs de indrukwekkende, bont beschilderde houten huizen in verschillende bouwstijlen. Veel huizen dateren nog uit de 19e en 20e eeuw en zien er nog steeds zo uit zoals ze door Duitse, Finse en Russische architecten zijn ontworpen: soms mooi, soms zo lelijk dat het bijna weer mooi is.

Ten tijden van de Sovjet Unie was deze plek een vakantieparadijs voor de top van de communistische partij. Maar ook nu nog trekt de kuststrook veel toeristen. En omdat veel vakantiehuizen nu beleggingsobjecten voor rijke Russen zijn, zijn er aan deze ‘Baltische Rivièra’ de afgelopen 10 jaar veel nieuwe, strak ontworpen villa’s verrezen. Desondanks overheerst hier het gevoel van vergane glorie en eigenlijk is dat juist wat Jūrmala interessant maakt.

Dagtrips vanuit Riga - Jurmala

In Jūrmala kun je van de zon genieten op het brede zandstrand. Parallel aan het strand loopt de Jomas iela, een enigszins afgetakelde straat vol winkels en restaurants. Voor een ultieme mix van Sovjetgevoel en luxe (ja, dat kan!), kun je een bezoekje brengen aan één van de vele spa’s en sanatoria. Zo kwamen wij op een regenachtige dag terecht bij Hotel Jūrmala Spa, waar we ons aanmeldden voor een ‘ritual for beginners’ en vervolgens heen en weer gestuurd werden tussen verschillende baden en massagetafels. In het begin enigszins verwarrend, maar uiteindelijk wel érg relaxed.

Hoe kom je er?

Jūrmala is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit Riga neem je een trein – die nog uit de Sovjetperiode stamt – in de richting Skola of Tukums. Na ongeveer 30 minuten stap je uit in Majōri. Vanuit hier kun je over de Jomas iela naar het plaatsje Dzintari wandelen.

Ook met de auto rijd je makkelijk vanuit Riga naar Jūrmala. Je hebt wel dan wel een toegangsticket voor Jūrmala nodig, dat je kunt kopen aan de toegangswegen. Je moet daarvoor even afslaan van de hoofdweg, dus let goed op de borden die je naar de verkoopplekken wijzen.

| Leestip: Riga en haar omgeving bezochten wij tijdens onze korte roadtrip door de Baltische Staten. In dit blog kun je meer lezen over onze reisroute door Estland, Letland en Litouwen.

Wandelen over moerassen in Kemeri National Park

Direct ten westen van Jūrmala bevindt het zich het Kemeri National Park. Dit ruim 380 vierkante kilometer grote reservaat bestaat voornamelijk uit moeraslanden, meren en naaldbossen. Je kunt er wandelen, maar ook fietsen of vissersdorpjes bezoeken. Liefhebbers van vogels kunnen hun hart ophalen op de Slokas ezera taka (Lake Sloka Trail). Dit 3 kilometer lange pad langs de oever van het meer loopt onder andere langs een drijvende uitkijktoren waar je vogels kunt spotten.

Mocht je weinig tijd hebben, loop dan zeker de Lielā Ķemeru tīreļa taka (Great Kemeri Bog Boardwalk). Je kunt kiezen uit wandelingen van 1,4 of 3,4 kilometer, waarbij je over knuppelbruggetjes door een moerasachtig landschap loopt. Halverwege de lange route staat een uitkijktoren waarop je een indruk kunt krijgen van de uitgestrektheid van dit gebied dat er, zeker tijdens een regenbui, bijzonder onheilspellend uit kan zien.

Dagtrips vanuit Riga - Kemeri National Park

Dagtrips vanuit Riga - Kemeri National Park 2

Hoe kom je er?

Om de Great Kemeri Bog Boardwalk met de auto te bereiken, navigeer je naar Lielais Ķemeru tīrelis. Daar vind je een parkeerplaats en bordjes die in de richting van de wandelroute wijzen.

Ook kun je vanuit Riga of Majōri de trein naar Ķemeri nemen. Voor een bezoek aan de Great Kemeri Bog Boardwalk moet je in zuidelijke richting lopen en de (soort van) snelweg oversteken. Vervolgens blijf je een onverharde weg volgen die langs een kerkhof loopt. Na in totaal 3,5 kilometer kom je bij het startpunt van de trail. Wanneer je naar de Lake Sloka Trail wilt, loop je vanaf het station ongeveer 5 kilometer in noord-westelijke richting.

Dwalen door Rūndale Palace

Ten zuiden van Riga, niet ver van de grens met Litouwen, staat een paleis dat je met recht enorm en indrukwekkend mag noemen. Het dit Rūndales Pils in Sissi-stijl werd in de 18e eeuw gebouwd, in een omgeving die eigenlijk niet zo heel bijzonder is. De schoonheid van dit paleis zit hem dan ook – ondanks een in Franse stijl aangelegde tuin – met name aan de binnenkant.

Een bezoekje aan dit paleis kan alleen in de vorm van een soort zo-ziet-u-alles-route. Vanuit de statige entree neem je een deftig trappenhuis naar de eerste verdieping. Via een eindeloze galerij loop je vervolgens van een enorme balzaal naar een nog grotere balzaal, langs enorme slaapkamers en dinerzalen. Nét als je denkt de meest gedecoreerde kamer vol schilderingen en gouden ornamenten gezien te hebben, loop je de volgende alweer in.

Dagtrips vanuit Riga - Paleis Rundale 2

Dagtrips vanuit Riga - Paleis Rundale 1

Tijdens de Wereldoorlogen raakte paleis Rūndale ernstig beschadigd en tussen 1972 en 2015 werd het dan ook volledig gerestaureerd. Maar ook al is niet alles meer origineel, het paleis geeft wel een mooi beeld van de luxe waarin de bewoners van paleis Rūndale leefden.

| Leestip: De bouwstijl en kleur van dit paleis kom je ook veel tegen in de Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Over ons bezoek aan Vilnius kun je meer lezen in dit blog.

Hoe kom je er?

Het paleis ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Riga en is waarschijnlijk het eenvoudigst te bereiken met een auto. Ook kun je vanuit Riga een bus nemen naar Bauska en vanuit daar overstappen op een bus naar paleis Rūndale.


Bekijk hier de meest recente editie
Bekijk hier de meest recente editie


Outdooractiviteiten en kastelen in Gauja National Park

Zo’n 50 kilometer ten oosten van Riga ligt Gaujas Nacionālais Parks, het grootste natuurgebied van Letland. Het is een beetje vergelijkbaar met de Belgische Ardennen: heuvels, rivieren en bossen. Je kunt er lange wandelingen door de vallei maken, maar ook mountainbiken, kanoën, bobsleeën, bungeejumpen en klimmen, waarover je ook kunt lezen in dit overzicht met activiteiten in Gauja.

Heb je slechts één dag tijd? Reis dan naar het stadje Sigulda, aan de rand van het park. Hier kun je namelijk niet alleen de mooie omgeving zien, maar ook kastelen (of ruïnes daarvan) uit voorbije eeuwen. Er is bijvoorbeeld een een wandeltocht – ook te vinden in de Lonely Planet – die je langs onder andere Sigulda New Castle, Sigulda Medieval Castle en Turaida Castle brengt.

| Reistip: Als je een Middeleeuwse sfeer wel kunt waarderen, dan moet je ook zeker naar de Estste hoofdstad Tallinn reizen. In dit blog kun je meer lezen over ons bezoek aan Tallinn.

Dagtrips vanuit Riga - Kasteel Turaida in Gauja National Park

Hoe kom je er?

Sigulda is makkelijk te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Tussen 08:00 en 22:30 vrijwel doorlopend bussen tussen Riga en Sigulda, voor ongeveer € 2,75 enkele reis. Het busstation in Riga bevindt zich vlakbij het centrum, nabij de markthallen.

Ook rijdt er tussen 06:00 en 21:00 elk uur een trein tussen Riga en Sigulda voor circa € 1,90 enkele reis. Het treinstation in Riga ligt vlakbij het busstation.

Geheime Sovjetbunker in Līgatne

Iets verder dan Sigulda, niet ver van het plaatsje Līgatne, ligt het Medical Rehabilitation Centre. Dat klinkt niet heel spannend, maar laat dat nu juist de bedoeling zijn!

Ruim negen meter onder het rehabilitation centre bevindt zich namelijk een Sovjetbunker die in het diepste geheim is gebouwd. In geval van nood kon de top van de Partij zich hier drie maanden lang verschuilen voor nucleaire aanvallen. De bunker met de codenaam ‘Pension’ is nooit gebruikt en het bestaan ervan was niet bekend. Pas toen Letland in 2003 toetrad tot de NAVO, werd het complex vrijgegeven en werd het bestaan van de bunker publiek bekend.

Dagtrips vanuit Riga - Sovjetbunker in Ligatne 1

Een bezoek aan dit complex is een reis terug in de tijd. Niet alleen hebben veel ruimten hun originele interieur behouden, apparatuur en machines kunnen ook zo weer in werking worden gezet. Tijdens een rondleiding krijg je uitleg over de functies van deze ruimten, de reden waarom de bunker juist hier is gebouwd en hoe deze zo lang geheim kon blijven. Een typische (en dus zeer sobere) Sovjetmaaltijd van pelmeni in de kantine is inbegrepen.

Informatie over de bunker en de openingstijden vind je onder andere onder deze link, maar kan soms wat verwarrend zijn. Je moet in elk geval even reserveren per email en in ons geval lukte via dit emailadres: ligatne.info@gmail.com.

Hoe kom je er?

Met de auto is de bunker in Līgatne eenvoudig te bereiken, navigeer daarvoor naar Kūrortviesnīca Līgatne.

Vanwege de afgelegen ligging is het een uitdaging om het complex met openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Riga kun je het beste een bus nemen naar Augšlīgatne. Vervolgens neem je vanaf dezelfde halte een lokale bus naar Skaļupes. Deze lokale bus rijdt echter niet frequent. Voor actuele informatie kun je het beste contact opnemen met het Tourist Information Centre in Līgatne.

Gepubliceerd op 9 augustus 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Riga   | Hotels in Riga  |  Huurauto Riga  |  Reisgids Baltische Staten  |  Fly & Drive Baltische Staten  |  Groepsreis Baltische Staten

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie